SLOVENSKI PREMIJER

CERAR NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST ODGODE SASTANKA S PLENKOVIĆEM 'Ako RH bude inzistirala da se arbitraža na nju ne odnosi, vjerojatno će biti odgođen'

 Tea Cimas / CROPIX

Slovenija će idućih tjedana i mjeseci poduzimati zakonodavne i druge korake za primjenu odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom, izjavio je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar.

Najviši slovenski vladajući i oporbeni dužnosnici razgovarali su u Ljubljani o sporu s Hrvatskom oko odluke međunarodne arbitraže koju Zagreb ne priznaje.

Cerar je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da zbog provedbe odluke Slovenija treba promijeniti devet zakona i 40-ak podzakonskih propisa.

Vlada će parlamentu već u rujnu predložiti zakon o statusu slovenskih državljana koji prema presudi arbitara ostaju na hrvatskoj strani granice, najavio je slovenski premijer.

Dodao je da će geodetski zavod dobiti zadatak da izradi karte granice na moru i kopnu prema presudi arbitara.

Cerar je rekao da je na sastanku dobio "načelnu potporu" za planirane korake u primjeni arbitražne odluke i istaknuo da se nada konstruktivnom stajalištu Zagreba kako ne bi dolazilo do incidenata i nepotrebnog zaoštravanja.

Vezano za najavljeni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, upozorio je da bi se mogao odgoditi ako glavna tema ne bude implementacija arbitražnog sporazuma.

Ako bi Hrvatska i dalje smatrala da se arbitražni sporazum i presuda na nju ne odnose i da je ne obvezuju, onda bi predviđeni sastanak vjerojatno bio odgođen za neko drugo vrijeme, dodao je.

Na pitanje o postupanju slovenske policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, kazao je da Slovenija od dana donošenja arbitražne presude kontrolira većinu zaljeva i poduzima odgovarajuće mjere protiv hrvatskih ribara ili drugih brodova koji krše graničnu liniju i ulaze u slovenske teritorijalne vode.

Zasad je samo riječ o blažim mjerama u obliku upozorenja budući da Slovenija ne želi incidentne situacije, dok traje dijalog s Hrvatskom, rekao je premijer.

Cerar se i dalje nada nada se da će u dijalogu s Hrvatskom doći do zajedničke primjene arbitražne presude.

No, ako bi Hrvatska kao dosad ustrajala i otklanjala razgovore o implementaciji, onda bi Slovenija u to morala ići sama, pri čemu bi mogla računati na međunarodnu potporu, upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 06:04