'NE OSJEĆAM ODGOVORNOST'

CERAR NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI U SLUČAJU SLOVENSKOG DEBAKLA NA SUDU EUROPSKE UNIJE 'Čak i ako se sud proglasi nenadležnim, arbitražno rješenje ostaje'

Miro Cerar
 Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da ne razmišlja o ostavci u slučaju da se Sud Europske unije proglasi nenadležnim za tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže koja je podnesena dok je on bio premijer, piše u subotu dnevni list Delo.

"To je bila kolektivna odluka cijele vlade, na moj prijedlog i na to sam ponosan", odgovorio je Cerar za ljubljansko "Delo" od subote na pitanje razmišlja li o ostavci zbog svoje objektivne odgovornosti, ako bi se dogodilo da se Sud EU proglasi nenadležnim, odnosno tužbu Slovenije odbaci.

Pošto je ovog tjedna neovisni odvjetnik Suda EU predložio da se taj sud za slovensku tužbu proglasi nenadležnim, dio slovenske oporbe kritizirao je Cerara da je odluku o tužbi donio sredinom prošle godine, pred sam kraj mandata svoje vlade što smatraju kontraproduktivnim i loše tempiranim potezom.

"Ne osjećam nikakvu objektivnu odgovornost zbog koje bih odstupio, a imali smo i izrazitu političku potporu drugih stranaka da idemo u tužbu", rekao je Cerar.

Smatra da oni koji kritiziraju to čine uvijek.

"Da u tužbu nismo išli, opet bi nas kritizirali isti oni koji to čine sada. Svatko tko ima spor sa svojim susjedom oko zemlje iskoristit će sva pravna sredstva da dobije što mu pripada", rekao je.

"Čak i ako bi Slovenija izgubila tužbu pred Europskim sudom, barem bismo imali mirnu savjest jer smo iskoristili pravno sredstvo da dokažemo kako Hrvatska krši europsko pravo", ističe Cerar.

S druge strane, ako bi tužba i bila odbačena, Sloveniji ostaje činjenica da je spor o granici s Hrvatskom već riješen po međunarodnom pravu, ocjena je Cerara, profesora prava na Ljubljanskom sveučilištu.

"Arbitražni sud je odlučio i utvrdio granicu i ovaj spor pred Sudom EU ne zadire u to pitanje nego u pitanje krši li Hrvatska europsko pravo. Granica je odlukom arbitraže jasna i to našim hrvatskim prijateljima treba stalno ponavljati", kazao je Cerar.

Izrazio je nadu da će nova Europska komisija "poslati signale" Hrvatskoj da arbitražu mora prihvatiti i provesti odluku arbitražnog suda, a ne djelovati kao bivša Komisija Jeana-Claudea Junckera, za koju kaže da je bila "pristrana" i djelovala prohrvatski zbog "stranačkih" veza, a na štetu vladavine prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 11:25