DIPLOMATSKA MISIJA

CERAR U WASHINGTONU POKUŠAO NAMETNUTI TEMU ARBITRAŽE, U SLOVENIJU SE VRAĆA NEZADOVOLJAN Njegove domaćine više su zanimale neke druge teme iz regije

 
Miro Cerar
 Borut Zivulovic / REUTERS

Novi pregovori s Hrvatskom oko granice "ne bi bili produktivni" pa Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude, potvrdio je novinarima koji prate njegov posjet Washingtonu slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar nakon razgovora u State Departmentu.

- Državni tajnik Mike Pompeo bio je zahvalan što sam jasno obrazložio naš stav. Povratak u neke pregovore s Hrvatskom nije produktivan - izjavio je Cerar u petak, nakon razgovora s Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Neprovođenje arbitražnog rješenja znači "ignoriranje međunarodnog prava" što je loše za "cijelu regiju zapadnog Balkana", rekao je Cerar čija je bivša vlada Hrvatsku zbog neimplementacije tog rješenja tužila sudu EU u Luksemburgu, tvrdeći da ona time krši europsku pravnu stečevinu.

- Od ministara i premijera država u regiji čujemo kako se oni čude da se od njih traži da poštuju vladavinu prava, dok Hrvatska to u slučaju arbitraže ne čini - izjavio je Cerar novinarima te dodao kako mu je Pompeo obećao da će SAD o tome "temeljito razmisliti".

Slovenski je ministar dodao i kako je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Boltonom konstatirao da postoji obostrana želja da se dobra suradnja dviju država nastavi i da se razgovor koncentrirao na sigurnosna pitanja na Balkanu.

- Amerikanci još uvijek cijene naše poznavanje te regije. Tu regiju poznaje i Bolton, a poznaje i aktualna pitanja među kojima je trenutno najvažnije pitanje odnosa Srbije i Kosova - kazao je Cerar.

Boltona je zanimalo slovensko mišljenje oko "dogovora vezanih uz granicu" između Prištine i Beograda, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Pri tome je slovenski šef diplomacije rekao da je to "važno pitanje", ali da obje države moraju zaključiti "neki cjelovit i sveobuhvatan dogovor" koji bi "jednom zauvijek zatvorio otvorena pitanja", izjavio je Cerar.

Kako je dodao, Bolton mu je rekao da je SAD glede svog angažmana u regiji "pomalo u dilemi", jer neke države u regiji to žele više, a druge manje, zbog čega SAD traži "uravnoteženi pristup", što po riječima američkog dužnosnika nije baš jednostavno.

Boltona najviše zanimao Cerarov pogled na odnose Srbije i Kosova

Odnosi između Beograda i Prištine, te utjecaj Rusije na razvoj sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu bili su u središtu razgovora koje je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar imao u Bijeloj kući sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johnom Boltonom, prenose u subotu slovenski mediji.

Bolton, kao nekadašnji američki veleposlanik u UN-u, dobro poznaje odnose na području nekadašnje Jugoslavije i htio je čuti mišljenje Slovenije o odnosima na zapadnom Balkanu, a poglavito o tome kako urediti odnose između Srbije i Kosova, navodi ljubljansko "Delo".

Cerar mu je rekao da Ljubljana podržava cjelovit i sveobuhvatan dogovor "dviju suverenih država koji bi riješio sva otvorena pitanja", a ne djelomična i necjelovita rješenja koja bi "mogla utjecati na druga otvorena pitanja u regiji".

Kako ističe vodeći slovenski dnevnik, Cerar i Bolton su se složili u ocjeni da je "Srbija u ovom trenutku središnja država zapadnog Balkana" i to iz više razloga.

Cerar je kazao da je pozicija Srbije centralna kako zbog "uključivanja regije u euroatlantske integracije", tako i u smislu "povećanja regionalne stabilnosti", ali i zbog "geostrateških utjecaja koji dolaze iz drugih dijelova Europe i svijeta".

O istoj je temi, navodi list, Cerar razgovarao i s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, pojašnjavajući da Slovenija želi nastaviti dobre odnose sa SAD-om i ubuduće održavati kontakte s Washingtonom na najvišoj razini, te bolje nego do sada izbalansirati svoju vanjsku politiku.

Cerar je Pompeu kazao da Slovenija s Ruskom Federacijom ima prijateljski odnos, ali da se "kao pouzdana članica EU priključila sankcijama", te da zahtijeva "poštovanje dogovora iz Minska" i da Rusija prestane kršiti međunarodno pravo.

Cerar je Pompeu i Boltonu istaknuo da je u interesu EU i SAD-a da se regija zapadnog Balkana "što prije uključi u transatlantske integracije" i to "zbog sigurnosti i stabilnosti", ali također zbog "geostrateških utjecaja" koje prema njoj iskazuju drugi međunarodni čimbenici.

Kako prenose slovenski mediji, Slovenija bi nakon Cerarova posjeta ubuduće željela više kontakata s Washingtonom na najvišoj razini.

Cerar je u ime predsjednika države Boruta Pahora kao domaćina skupa Pompea pozvao da iduće godine dođe u Sloveniju na summit Inicijative triju mora, te mu obećao da će nova vlada Marjana Šareca povećati izdvajanja za obranu "ne zbog članstva u NATO savezu, nego jer Slovenija treba razvijenu vojsku".

Susrete s istaknutim dužnosnicima američke administracije Cerar je, prenosi "Delo", iskoristio i za pojašnjenje slovenske pozicije glede arbitražnog spora s Hrvatskom, pri čemu je istaknuo da otvaranje novih bilateralnih pregovora ne bi bilo produktivno, te da Ljubljana drži kako Hrvatska odbijanjem arbitražnog rješenja krši europsko i međunarodno pravo.

Prema navodu "Dela", Cerar je rekao da američki "neutralni pogled" i procjena kako se radi o bilateralnom pitanju koje trebaju riješiti Ljubljana i Zagreb Sloveniju ne zadovoljava jer ona smatra da se radi o pravnom pitanju i da je granični prijepor arbitražom konačno riješen.

"Vladavinu prava potrebno je poštovati i odluke arbitraže implementirati. To sam vrlo jasno kazao, te da SAD o tome temeljito razmisli", kazao je slovenski šef diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:02