STAKLENE ČAŠE ZAMIJENILE PLASTIČNE

ČESI DOČEKALI JEDNU OD MJERA KOJOJ SU SE NAJVIŠE RADOVALI Najveće pivopije na svijetu s oduševljenjem pozdravili otvaranje terasa restorana i pivnica

Ilustracija
 hemis.fr via AFP

Žednim Česima u ponedjeljak je dopušteno da se vrate na terase pivnica u jednoj od najiščekivanijih vladinih mjera kojima je svrha ublažavanje zabrana zbog koronavirusa.

Vlasti su također dopustile nekim školama, frizerima, trgovačkim centrima, kinima i drugima radnjama da se otvore.

Muzeji i galerije otvorili su svoja vrata, a vlada je dala zeleno svjetlo vjenčanjima, kulturnim i vjerskim događajima na kojima sudjeluje manje od 100 ljudi. Profesionalni sportski timovi ponovno su počeli s treninzima.

No za mnoge Čehe - koji su prema potrošnji po broju stanovnika najveće pivopije na svijetu - otvaranje restoranskih terasa i pivnica na otvorenom bio je vrhunac vladinog plana da se u fazama ponovno pokrene ekonomija.

"S obzirom na to da je pivo napokon u čaši, a ne u plastičnoj čaši pruženoj kroz prozorčić, to je apsolutno sjajno", rekao je umirovljenik Ivan Verner pijuckajući svoj Pilsner u povijesnom pubu U Pinkasu u središtu Praga.

Pola stolova zauzeli su pivopije u kasno jutro. Druga polovica ostala je zatvorena zbog mjera socijalnog distanciranja.

"Veselio sam se ovome od onog trenutka kad su objavili vijesti da će se otvoriti terase pivnica", rekao je Verner.

Striktna karantena snažno je utjecala na ekonomiju, s time da su proizvodne aktivnosti u Češkoj na najnižoj razini od globalne financijske krize iz 2009. godine. No zemlja sada polako kreće prema prividnoj normalnosti.

"Odjeću koju smo prodavali za proljeće, sada ćemo prodavati preko ljeta i u jesen", rekao je Michal Micka, vlasnik lanaca modnih brendova Pietro Filipi i Kara, koji je predvidio pad od 25 posto u prodaji 2020. godine kao najbolji scenarij.

"Ovo je jedini način da se nosimo s ovim. Imamo zalihe i moramo ih prodati."

Vlada je pokušavala pomoći tvrtkama sa subvencijama plaća i najamninom prostora, no mnoge tvrtke kažu da je zbog kompliciranog podnošenja prijave teško doći do tih subvencija.

Od ponedjeljka su vlasti također ublažile mjere po pitanju putovanja, dopuštajući stanovnicima izvan Europske unije da uđu u zemlju ako mogu dokazati da su negativni na Covid-19 te se bave određenim poslom, poput rada u zdravstvenom sektoru.

Vlakovi i autobusi također su počeli voziti u druge države, dok je Czech Airlines objavio da će nastaviti s letovima 18. svibnja, i to u Amsterdam, Frankfurt, Pariz i Stockholm.

Češka je prijavila 8123 slučaja zaraze virusom do ponedjeljka, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 280, što je mnogo manje nego kod mnogih europskih susjeda za zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:02