OTKRILI SVOJU ‘BIH‘

Česi masovno pohrlili u Poljsku, zakrčili benzinske crpke i dućane: ‘Znate koliko ću uštedjeti?‘

U Poljskoj je PDV na benzin s 23 smanjen na osam posto, a PDV na hranu, koji je bio tek pet posto, u potpunosti je ukinut

Ilustracija, gužva na granici Poljske i Češke

 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

Od ranog jutra pred benzinskom crpkom u poljskom selu Chalupki stvara se red automobila.

Većinom s češkim registracijama i vozačima koji su pohitali preko granice kako bi natankali znatno jeftiniji benzin, a većina njih odmah će se zaputiti i u špeceraj jer im je u Poljskoj to sada znatno jeftinije nego kod kuće.

Naime, ta je država od 1. veljače PDV na benzin s 23 smanjila na osam posto, a dosad iznimno niska stopa PDV-a na hranu, u iznosu od pet posto, u potpunosti je ukinuta, piše češki portal novinky.cz.

U ponedjeljak navečer litra benzine tako je u Poljskoj bila 5.99 zlota da bi nakon toga pala na 5.26 (euro i 15 centi), a što je prema postojećim cijenama za oko osam kruna jeftinije nego litra benzina u Češkoj.

'Ovdje sam već 15-ak minuta, ali evo, uskoro sam na redu. Odmah mi je bio jasno da će Česi početi masovno dolaziti po benzin, ali moram priznati da me red ipak malo iznenadio', izjavio je jedan poljski vozač koji se zatekao na benzinskoj crpki.

Iza njega u redu je čekao jedan Čeh koji je rekao kako mu ne pada na pamet više benzin točiti kod kuće.

'Izračunao sam da ću samo danas uštedjeti 350 kruna na spremniku benzina, a ako ovdje obavim i špeceraj, uštedjet ću još nekoliko stotina', kazao je novinarima.

Redukcija poreza na dodanu vrijednost na benzin te ukidanje PDV-a na hranu u Poljskoj zasad će trajati šest mjeseci, i to kao pokušaj poljske Vlade da utječe na inflaciju u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 03:15