VIRALNA PRIJEVARA

Češka ‘anektirala‘ Kalinjingrad, 97.9% ljudi glasalo ‘za‘, novi teritorij već osvanuo na vremenskoj prognozi

Novo bi se područje, kako je nazvano na lažnoj internetskoj stranici, trebalo zvati Kralovec

Vremenska prognoza na češkoj TV

 Twitter/

Internet se ne prestaje smijati podvali koju su organizirali češki hakeri, a prema kojima je Češka odlučila pripojiti rusku enklavu Kalinjingrad. Iako je čak i veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država potvrdilo da je riječ o "fake newsu", vijest se sve više širi društvenim mrežama. Novo područje trebalo bi tako, po tim izvještajima za koje se tvrdi da dolaze od čeških agencija poput CzechTourism, dobiti ime “Královec.”

- Královec je Češka. Nakon uspješnog referenduma 97.9 posto stanovnika Kalinjingrada odlučilo se pripojiti Češkoj i preimenovati u Kralovec - napisano je na stranici na kojoj su gradske znamenitosti.

Dodaje se da je Češka potpisala anekciju Kalinjingrada 4. listopada ove godine. Ipak, kako piše Expats, radi se zapravo o staroj fotografiji potpisivanja sporazuma, što dokazuje činjenica da potpisnici nose maske koje već dulje vrijeme nisu obavezne.

Ipak, sve to ima i nekog geopolitičkog smisla."Kralovec" bi Češkoj dao pristup moru za kojim čezne, a na novim teritorijima stanovnici bi mogli uživati u posjetu luci te znametinom brodu Karel Gott. No, na fotografiji je zapravo američki nosač zrakoplova. Stranica ima brojne dezinformacije. Tako se navodi da je češko Ministarstvo unutarnjih poslova u velikim problemima jer ne zna kako će u tako kratkom roku osigurati svoje nove pomorske granice.

Pojavila se čak i teorija da Češka kupuje dvije amfibije, a najluđa je svakako ona da je Češka lansirala posadu na Mars kako bi prvi proizvodili pivo na tom planetu.

U još jednoj teoriji zavjera navodi se kako je bivši američki predsjednik John F. Kennedy tijekom svog (nikad održanog) posjeta Kalinjingradu izjavio "Ja sam Kralovčak", a zapravo je izjavio "Ich bin ein Berliner" u tada podijeljenoj Njemačkoj.

Ipak, na internetu se pojavila i peticija koju je dosad potpisalo više od 13.000 onih koji smatraju da bi se Češkoj trebala pripojiti kaljiningradska oblast.

- Grad je stvoren u čast češkkog kralja - navodi se u peticiji kojom dio češke javnosti traži pripojenje. Pojavili su se, naravno, i protivnici i to s poljske strane. Oni pak smatraju da bi se područje trebalo podijeliti između Češke i Poljske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:53