ODLUKA

Češka će zastarjelu protuzračnu obranu sovjetske proizvodnje zamijeniti izraelskom

Češki ministar obrane rekao je da je vrijednost ugovora za kupnju opreme izraelske državne kompanije Rafaela oko 540 milijuna eura
Lubomir Metnar
 Michal Cizek/AFP

Češka vlada je priopćila u ponedjeljak da je od Izraela kupila četiri protuzračna obrambena sustava kratkog dometa Spyder kojima će do 2026. zamijeniti zastarjelu opremu sovjetske proizvodnje.

Češki ministar obrane rekao je u priopćenju da je vrijednost ugovora za kupnju opreme izraelske državne kompanije Rafaela oko 540 milijuna eura.

Po ugovoru, češke tvrtke će u proizvodnji protuzračnih sustava sudjelovati s više od 30 posto njihove vrijednosti.

Ministarstvo je dodalo u priopćenju da je proučilo devet različitih sustava sedmero proizvođača.

"Izraelski Spyder se nakon usporedbe čini najbolji. To je rješenje prilagođeno češkim potrebama, usporedivo je s NATO-ovim standardima i predviđa sudjelovanje češke industrije", navodi se u tekstu.

Ministar obrane Lubomir Metnar je pohvalio kupnju kao još jedan korak u zamjeni sustava sovjetske proizvodnje iz 1970-ih koji "više ne odgovaraju današnjim standardima u protuzračnoj obrani".

Češka je pristupila NATO-u 1999., deset godina nakon pada totalitarnog komunističkog režima u bivšoj Čehoslovačkoj koji je trajao četrdeset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:30