POTPISAN SPORAZUM

Češka i Poljska čuvat će slovačko nebo: ‘Oslobađaju se MiG-ovi 29 za eventualnu isporuku Ukrajini‘

Slovački ministar obrane rekao je novinarima u subotu da je Bratislava i dalje spremna poslati zrakoplove u susjednu Ukrajinu

Borbeni avioni MiG 29/Ilustracija

 Andrej Isakovic/AFP

Slovačka je u subotu potpisala sporazum prema kojem će članice NATO-a Češka i Poljska nadzirati njezino nebo dok Bratislava rashoduje svoje sovjetske MiG-ove 29, potencijalno ih oslobađajući za Ukrajinu.

Slovačka je rekla da je spremna poslati 11 lovaca MiG u Ukrajinu, čija se vojska dugo oslanjala na opremu iz sovjetske ere.

Ukrajina je pozvala na dodatne isporuke iz zemalja NATO-a kako bi povećala svoju sposobnost da se bori protiv invazije ruskih snaga.

Slovački ministar obrane Jaroslav Nad rekao je novinarima na aeromitingu u subotu da je Bratislava i dalje spremna poslati zrakoplove u susjednu Ukrajinu, ali još nije postignut dogovor.

"Postoji politička volja i ima smisla da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna", rekao je Nad. "Mogućnost je na stolu, a kada bude dogovora, obavijestit ćemo vas."

Zapadne zemlje i njezine saveznice vojno pomažu Ukrajini novcem, opremom i obukom u sukobu s Rusijom koji traje više od šest mjeseci.

Slovačka, koja ima 5,4 milijuna stanovnika, već je donirala sustav protuzračne obrane S-300, vojne helikoptere serije Mi, samohodne haubice i rakete za višecevni bacač raketa Grad.

Ovog je tjedna rečeno da će poslati 30 borbenih vozila.

Nad, koji je MiG-ove procijenio na oko 300 milijuna eura, rekao je da će Slovačka tražiti određenu financijsku ili materijalnu kompenzaciju za svoje donacije kako bi se poduprla modernizacija slovačke vojske.

Prema subotnjem dogovoru sa slovačkim susjedima, Češka i Poljska nadzirat će njezino nebo od rujna, dok Slovačka čeka isporuku 14 novih lovaca F-16 američke proizvodnje.

Ugovor o F-16 potpisan je 2018., a avioni bi trebali biti isporučeni 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37