PLJUSKA ORBANU

Češka ministrica: ‘Neću ići u Mađarsku. Njihovim političarima ruska nafta važnija je od ukrajinske krvi‘

Osobno neću ići u Mađarsku. Sljedeći tjedan imaju izbore i nije u redu da ondje sudjelujem u kampanji, rekla je Jana Černochová
 Attila Kisbenedek/AFP

Jana Černochová, češka ministrica obrane, u petak je priopćila kako neće sudjelovati na sastanku Višegradske skupine, udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država - Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske.

- Osobno neću ići u Mađarsku na sastanak ministara obrane V4 (srijeda - četvrtak). Sljedeći tjedan imaju izbore i nije u redu da ondje sudjelujem u kampanji. Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je mađarskim političarima jeftinija ruska nafta važnija od ukrajinske krvi - objavila je na Twitteru Černochová uz hashtag # SlavaUkraini.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku. Tijekom emotivnog obraćanja čelnicima zemalja EU istog dana, Zelenski je posebno prozvao upravo mađarskog premijera Viktora Orbana.

image

Jana Černochová

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

"Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?", zapitao je Zelenski Orbana koji se zadnjih godina zbližio s Kremljom.

"Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani", rekao je Zelenski u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na samitu u Bruxellesu. Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je vrlo ovisna o ruskim energentima, da prekine trgovanje s Moskvom.

Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio mu je u petak premijer Viktor Orban.

"Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu", ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvaća izbjeglice, ali odbija slati vojnu pomoć i zabranjuje transfer smrtonosnog oružja preko svog teritorija.

Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suzdržao otvoreno kritizirati predsjednika Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.

"Ako zatvorimo pipac za naftu i plin natovarit ćemo troškove rata na leđa mađarskih obitelji", rekao je u petak Kovacs. "Mi si to ne možemo dozvoliti", rekao je.

Orban se priprema za parlamentarne izbore 3. travnja na kojima će utrka biti vrlo tijesna jer oporba prvi put nastupa s jedinstvenim kandidatom.

Upravo je čelnik oporbe Peter Marki-Zay iščitao iz govora predsjednika Zelenskog da je Viktor Orban "izoliran". Njega sada smatraju "posljednjim saveznikom (Vladimira) Putina unutar EU-a i NATO-a", rekao je Marki-Zay.

Izjavama mađarskog premijera nije zadovoljan ni vođa poljske vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski, ali je istaknuo da će pričekati i vidjeti što će se dogoditi nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj u travnju.

"Ako mene pitate jesam li sretan s time, ne nisam, ali ću pričekati izbore, vidjet ćemo nakon izbora", rekao je Kaczynski za poljski radio o Orbanovu stajalištu prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 20:06