UDAR NA BABIŠA

ČEŠKA OVAKVE PRIZORE NE PAMTI OD BARŠUNASTE REVOLUCIJE Na praškom trgu na kojem se rušio komunizam okupilo se 120.000 ljudi, traže ostavku premijera

 
 REUTERS

Oko 120.000 ljudi okupilo se u utorak navečer na najvećem prosvjedu u Pragu nakon pada komunizma, pišu češki mediji.

Masa kakvu glavni grad Češke ne pamti od slavnih dana Baršunaste revolucije 1989. godine na Vjenceslavovom trgu traži ostavku kontroverznog premijera Andreja Babiša, ujedno i drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji.

Ovim se nastavio niz sve masovnijih demonstracija protiv Babiša za kojeg se sumnja da se preko svoje tvrtke okoristio sredstvima iz EU fondova. Naime, još u travnju je nakon provedene istrage policija preporučila da se protiv Babiša digne optužnica zbog navodne zlouporabe sredstava iz EU fondova, nakon čega je ministar pravosuđa Jan Knezinek podnio ostavku. Umjesto njega Babiš je na tu poziciju instalirao svoju blisku saveznicu Mariju Benešovu.

No, Babišu sada problem ne predstavlja samo domaća istraga, već i preliminarno izvješće revizora Europske komisije koje je ovih dana procurilo u medije. U njemu se češkog lidera optužuje da je u sukobu interesa zbog uskih veza s industrijskim konglomeratom Agrofertom, koji je sam osnovao, a koji danas kontroliraju zaklade u kojima sjede članovi njegove obitelji. No, revizorima je i dalje sumnjiv njegov utjecaj na Agrofert koji je primio velike novčane potpore iz EU fondova.

FOTOGALERIJA: Masovni prosvjedi u Pragu protiv premijera Babiša

- Babiš je vlasnik kompanija iz Agrofert Grupe, a od veljače 2017. kontrolira ih preko dvije zaklade. Zato ima direktan ekonomski interes u uspješnom poslovanju grupe - stoji u izvješću europskih revizora. Štoviše, navodi se i kako je vlada kompromitirana zbog involviranosti Babiša u proračunske odluke koje se tiču Agroferta, a zbog kojih bi se Češka mogla naći u situaciji da mora vratiti milijune eura koje je konglomerat primio iz EU fondova.

Usprkos svemu tome, Babiš je više puta ponovio da nema namjeru odstupiti s vlasti.

- Babiš je oligarh, baš kao i Berlusconi, samo što je još gori! Misli da je Češka njegovo vlasništvo, a on čak nije ni Čeh, nego slovački gangster! Slovaci su jedva dočekali da ga se riješe. On je poput otmičara aviona, a mi smo njegovi taoci, izjavio je Vaclav Bozdech, prosvjednik i umirovljeni službenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:26