POPUŠTANJE MJERA

ČEŠKA POČETKOM LIPNJA OTVARA GRANICE I ZA HRVATE Prag našu zemlju smatra sigurnom od epidmije

Granica u Češkoj
 dpa Picture-Alliance via AFP

Češka planira olakšati režim prelaska svoje granice od 8. lipnja, a ta bi se liberalizacija odnosila i na državljane Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva te zemlje Adam Vojteh.

Češka je bila među prvim europskim državama koje su u ožujku strancima zabranile ulazak u zemlju a Česima putovanja u inozemstvo kako bi kontrolirala epidemiju prouzročenu koronavirusom.

Neka od ograničenja ukinuta su, no Češka još nije otvorila svoje granice za inozemne turiste, a od Čeha se traži da po povratku u zemlju pokažu negativni test na koronavirus ili u protivnom moraju u karantenu.

U tijeku su rasprave o otvaranju granica sa susjednim državama poput Austrije i Slovačke koje su također poduzele korake kako bi liberalizirale režim prelaska svojih granica.

Ministar Vojteh je kazao kako je predložio da se od 8. lipnja liberalizira režim putovanja s državama koje se smatraju sigurnim od epidemije u što je uz Austriju i Slovačku uključena i Hrvatska dok bi se s sadašnja ograničenja zadržala u odnosu na državljane rizičnih zemalja čiji popis tek treba utvrditi, no vjerojatno je kako se to odnosi na Španjolsku, Italiju ili Francusku.

Predsjednik vlade Češke Andrej Babiš prošlog je tjedna kazao kako bi granice sa Slovačkom i Austrijom mogle u potpunosti biti otvorene od 8. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 21:56