MNOGI SE PROTIVILI

Češka ukinula djelomičnu obvezu cijepljenja kako bi izbjegla produbljivanje društvenog razdora

Istovremeno je u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno rekordnih 28.469 slučajeva zaraze covidom-19 u posljednja 24 sata
 Ilustracija/Michal Cizek/AFP

Češka vlada ukinula je srijedu uredbu kojom je cijepljenje protiv covida-19 trebalo u ožujku postati obvezno za radnike u nekim sektorima te za sve starije od 60 godina kako bi izbjegla "produbljivanje pukotina u društvu", dok je zemlja zabilježila rekordan broj slučajeva.

Premijer Petr Fiala izjavio je da njegova nova desnocentristička vlada ne vidi razloge za obvezno cijepljenje koje je prethodna vlada planirala za određene sektore.

"Time se ne mijenja naš stav o cijepljenju. To je nesumnjivo najbolji način borbe protiv covida-19, ali ne želimo produbljivati pukotine u društvu", rekao je Fiala na novinskoj konferenciji.

Prethodna vlada u prosincu je uvela obvezu cijepljenja za radnike u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, policajce, vojnike i neke druge profesije te za sve starije od 60 godina.

Ta je odluka trebala stupiti na snagu u ožujku 2022., a zbog nje su izbili prosvjedi.

Istovremeno je u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno rekordnih 28.469 slučajeva zaraze covidom-19 u posljednja 24 sata. To je dvostruko više slučajeva od 12.371 tjedan dana ranije.

Razmjerno kao i u drugim srednjoeuropskim zemljama, vlada očekuje oko 50 tisuća slučajeva dnevno do kraja mjeseca.

Kako bi se pripremili za nestašicu radnika zbog izolacije, pozitivni, ali asimptomatski ključni zdravstveni radnici i osoblje socijalnih službi može nastaviti raditi.

Poduzetnici traže širenje liste zanimanja kojima će to također biti dopušteno.

Fialina vlada također je skratila vrijeme izolacije, dok je uvela obvezu testiranja radnika u tvrtkama od ovoga tjedna.

Broj hospitaliziranih ne prati porast broja slučajeva, već je pao na 1635 u utorak u odnosu na 1761 dan ranije.

To je puno manje od vrhunca hospitaliziranih tijekom vala varijante delta početkom prosinca, kad je bilo hospitalizirano više od 7 tisuća ljudi.

Od početka pandemije u zemlji je s covidom-19 umrlo 36.937 osoba, što je jedna od najgorih stopa umrlih po glavi stanovnika u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 15:14