STANJE JE LOŠE

Češka vlada odobrila je produljenje izvanrednog stanja na još 14 dana zbog pandemije

Taj je potez vlada poduzela nakon dogovora s regionalnim guvernerima u zemlji, koji su zatražili produljenje
Muškarac na skijama prelazi preko trga u Pragu nakon što je prošlog tjedna u glavnom gradu Češke padao snijeg
 Michal Cizek/AFP

Češka vlada odobrila je produljenje izvanrednog stanja na još 14 dana zbog lošeg stanja s pandemijom koronavirusa, objavila je u nedjelju češka televizija navodeći potpredsjednika vlade Jana Hamačeka.

Taj je potez vlada poduzela nakon dogovora s regionalnim guvernerima u zemlji.

Oni su zatražili tu mjeru, nakon što je parlament prije dva dana odbacio produljenje sadašnjeg izvanrednog stanja nakon nedjelje.

Time bi, kako ocjenjuje Reuters, došlo do kaotičnog okončanja mnogih mjera uvedenih radi spriječavanja širenja covida-19.

Češki je parlament u četvrtak navečer odbio produžiti izvanredno stanje, odbijajući prijedlog vlade premijera Andreja Babiša da se izvanredno stanje produži nakon 14. veljače, unatoč upozorenjima da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti, proširi li se zaraza.

Babiševa manjinska vlada upozoravala je da u slučaju ukidanja izvanrednog stanja više neće moći produžiti ograničenje kretanja unutar zemlje, uključujući i policijski sat i zabranu javnoga okupljanja, kao ni zadržati prodavaonice i uslužne djelatnosti zatvorenima.

Barovi i restorani mogli bi bez izvanrednog stanja ostati zatvoreni, kao i neke druge mjere, ali temeljem drugih propisa.

Oporba je tvrdila da je vlada djelovala kaotično te da je odbijala prihvatiti njihove zahtjeve za donošenjem novih "pandemijskih" zakona, revizijom postojećih mjera, višim kompenzacijama za poduzetnike i osobe u karanteni te jasnijim planovima ponovnog otvaranja škola.

Češka, koja ima 10,7 milijuna stanovnika, imala je različite razine lockdowna gotovo neprekidno od listopada.

Proteklih dana u nekoliko su se regija zbog širenja britanskoga soja koronavirusa bolnice napunile, pa su tamošnje pacijente morali prevoziti do drugih stotine kilometara udaljenih bolnica.

"Bolnice su na rubu već mjesecima", rekao je u četvrtak Babiš. "Potpuno ublažavanje mjera i nekontrolirano širenje zaraze, uključujući i novih mutacija virusa, put je prema preopterećenju bolnica i kolapsu bolničke mreže", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 10:01