StoryEditor
ŽELI BITI AMBASADORICA

ČEŠKI DRŽAVNI VRH ODUŠEVLJEN IDEJOM DA TRUMPOVA BIVŠA ŽENA KRENE U DIPLOMATSKU AVANTURU 'Ivana je izvrstan izbor, Washington nema bolje od nje'

Ivana Trump 2009.
 Leonhard Foeger / REUTERS

Predsjednik Miloš Zeman i drugi češki politički čelnici su oduševljeno reagirali na ideju Ivane Trump, bivše supruge češkog podrijetla novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, da postane veleposlanica Sjedinjenih Država u Pragu.

"To bi bio izvrstan izbor", reagirao je češki predsjednik Miloš Zeman koji je već srdačno pozdravio izbor Donalda Trumpa i koji i sam želi biti "češki Donald Trump". "Washington ne može poslati Pragu bolju veleposlanicu", istaknuo je Zeman u priopćenju objavljenom u srijedu.

"Ako gospođa Trump to želi i ako tako odluči predsjednik Trump, veze između Sjedinjenih Država i Češke će biti dodatno učvršćene", rekao je premijer Bohuslav Sobotka na državnom radiju CRo.

Ivana Trump, rođena 1949. kao Ivana Zelnickova u Gottawaldovu, danas Zlinu, na istoku sadašnje Češke, nedavno je povjerila listu New York Post da želi postati veleposlanica u Pragu.

"Predlažem da me imenuju veleposlanicom u Češkoj", izjavila je u petak, prenosi taj dnevni list.

Ona drži da bi joj "njezino poznavanje češkog jezika i slava u domovini mogli biti velike prednosti" tijekom eventualne diplomatske misije.

Bivša skijaška trkačica i manekenka koja je postala poslovna žena, Ivana Zelnickova se vjenčala 1977. za Donalda Trumpa s kojim ima troje djece, Donald Jr, Ivanka i Eric), i od njega se razvela 1992.  Njezino imenovanje na mjesto veleposlanice u Pragu bi bio "zanimljiv izbor", izjavio je Tomas Prouza, češki državni tajnik za vanjske poslove.

On je podsjetio da je među američkim veleposlanicima u Pragu u prošlosti bilo vrlo malo profesionalnih diplomata.

Bivša hollywodska zvijezda "Shirley Temple Black je bila izvrsna veleposlanica svoje zemlje u Pragu u vrijeme 'Baršunaste revolucije' 1989.", rekao je Prouza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2020 22:43