VELIKA AFERA

Češki ministar Rusima: ‘Šutjet ću o svemu ako nam date milijun doza Sputnjika!‘

Češka je optužila ruske obavještajne agente za umiješanost u eksplozije u skladištu streljiva u Vrbeticama na istoku zemlje 2014.
Jan Hamaček
 Michal Cizek/AFP

Više od dva tjedna afera oko tajne službe zaoštrava odnose Praga i Moskve, a sada je češki novinski portal iznio ozbiljne optužbe protiv češkog ministra unutarnjih poslova zbog njegovog navodnog pokušaja iznuđivanja ruskog cjepiva u zamjenu za šutnju o aferi.

Kako u utorak piše njemačka agencija dpa, prenoseći portal Seznamzpravy.cz, socijaldemokrat Jan Hamaček je za Kremlj navodno imao prijedlog: u zamjenu za isporuku milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V, Prag bi svoje optužbe protiv Rusije držao u tajnosti.

To je bila tema sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova 15. travnja, navodi se u izvještaju. No Hamačekov je prijedlog naišao na opće odbijanje, piše portal.

Češka je dva dana kasnije optužila ruske obavještajne agente za umiješanost u eksplozije u skladištu streljiva u Vrbeticama na istoku zemlje 2014. Moskva je to oštro demantirala i zbog toga su obje strane protjerale diplomate.

Hamaček je oštro odbacio optužbe novinskog portala.

"Izvještaj se temelji na nagađanjima i lažima koje nitko od sudionika sastanka nije potvrdio niti može potvrditi", rekao je 42-godišnjak.

Rekao je da ni u jednom trenutku tema pregovora nije bio dogovor o razmjeni s Rusijom.

Hamačekovi socijaldemokrati su mlađi partneri u manjinskoj vladi s populističkom strankom ANO premijera Andreja Babiša.

Pet mjeseci prije parlamentarnih izbora ankete predviđaju da stranka neće uspjeti prijeći prag od pet posto potreban za ponovni ulazak u parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:10