ODLUKA

Češki parlament izglasao oporezivanje crkve

 Getty

Donji dom češkog parlamenta u srijedu je izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu tijekom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke (KSČM) za podržavanje manjinske vlade lijevog centra.

Zastupnici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri soacijaldemokrati, pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i izravna demokracija (SPD) pa je prijedlog zakona prošao sa 106 glasova. Donji dom ima 200 zastupnika.

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (560 milijuna kuna) godišnje u razdoblju od 30 godina.

One pokrivanju crkvenu imovinu koju su joj komunističke vlasti zapljenile nakon Drugog svjetskog rata, a vlasti je nisu mogle vratiti prema zakonu o restituciji, jer su, na primjer, promijenile vlasnika u međuvremenu.

Zakon mora potvrditi i češki senat, a neki su zastupnici već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti.

Crkvene vlasti, čiji je utjecaj na češko društvo sve manji, suočene su i s postupnim smanjenjem doprinosa vlade plaćama svećenika i ostalim crkvenim troškovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 10:20