ZARADIO OVACIJE

Češki političar izjavom u Taipeiju raspametio Tajvance, Kinezi bijesni: ‘Platit će visoku cijenu‘

Vystricil je prvi predsjednik parlamenta iz države koja nema službene odnose s Tajvanom koji je govorio u tajvanskom parlamentu
Miloš Vystrcil u tajvanskom parlamentu
 Sam Yeh/AFP

Predsjednik češkog Senata u utorak je pred tajvanskim parlamentom rekao „da je Tajvanac“, u govoru koji je razveselio Taipei onoliko koliko je razljutio Peking.

Nakon tog govora u kojoj je ključna rečenica inspirirana slavnim „Ich bin ein Berliner“ koje je 1963. izrekao američki predsjednik John F. Kennedy zapadnim Berlincima, Miloš Vystrcil je novinarima kazao da Tajvanci i Česi dijele iste vrijednosti.

Istaknuo je i da mu je kao predstavniku češkog Senata cilj promovirati parlamentarnu diplomaciju, prenosi tajvanska službena novinska agencija Central News.

Vystrcilova rečenica, izgovorena na mandarinskom, naišla je na ovacije tajvanskih zastupnika.

Predsjednik tajvanskog parlamenta You Si-kun naglasio je kako Vystrcilov posjet Tajvanu ne samo da jača prijateljstvo dviju država, nego i produbljuje demokraciju u njima.

image
Miloš Vystrcil u tajvanskom parlamentu
Sam Yeh/AFP

Ipak, Češka i dalje nema službene odnose s Tajvanom jer priznanje Kine sprječava diplomatske veze s tom otočnom državom. Tajvan od 1949. ima neovisnu vladu, no Kina ga i dalje smatra svojim teritorijem.

Vystricil je prvi predsjednik parlamenta iz države koja nema službene odnose s Tajvanom koji je govorio u tajvanskom parlamentu. Govor se odvio trećeg od šest dana dugog posjeta češke delegacije s 89 članova.

Kina je ranije upozorila češkog političara da će platiti „visoku cijenu“ za taj posjet.

„Prema našem češkom shvaćanju, posjet Tajvanu ne krši 'princip jedne Kine' jer ga mi shvaćamo na svoj način“, odgovorio je Čeh.

image
Miloš Vystrcil u tajvanskom parlamentu
Sam Yeh/AFP

„Nismo protiv Kine. Nadamo se da ćemo održati pozitivne, pravedne i međusobno korisne odnose s Kinom kao što ih imamo s Tajvanom“, dodao je.

Vystrcil je istaknuo kako je glavni razlog njegovog posjeta potraga za novim poslovnim prilikama, jačanje bilateralne suradnje u trgovini i tehnologiji i održavanje neovisnosti Češke.

Podržao ga je njemački ministar Heiko Maas koji je odbacio prijetnje Pekinga nakon susreta s kineskim kolegom u utorak u Berlinu.

Wang Yi je u njemačkoj prijestolnici kazao kako je češki predsjednik parlamenta svojim posjetom „prešao crvenu liniju“, prenosi DW.

image
Miloš Vystrcil u tajvanskom parlamentu
Sam Yeh/AFP

Maas je rekao kako Europska unija „blisko surađuje“ po pitanjima vanjske politike, a svoje partnere tretira s poštovanjem.

„Očekujemo isto zauzvrat. A prijetnje se tu ne uklapaju“, poručio je Maas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:29