MILOŠ ZEMAN

ČEŠKI PREDSJEDNIK NAJAVIO PREISPITIVANJE PRIZNANJA KOSOVSKE NEOVISNOSTI 'To je država koju predvode ratni zločinci'

Miloš Zeman
 REUTERS

'Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja', rekao je u srijedu češki predsjednik Miloš Zeman za posjeta Beogradu i najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

'Nisam diktator', odgovorio je Zeman na tiskovnoj konferenciji nakon tete-a tete razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na pitanje može li Srbija očekivati da neka država EU revidira svoje stajalište o neovisnosti Kosova. Dodao je da to pitanje može postaviti na savjetovanju ustavnih predstavnika u Pragu.

„Drago mi je da je gospodin ministar (obrane Lubomir) Metnar izjavio kako je bila greška priznati Kosovo. On će vjerojatno biti na mojoj strani, a tko će biti na drugoj strani to ćemo za mjesec dana vidjeti“, rekao je Zeman pa dodao:

"Svaki političar treba braniti interese svoje države, a ne biti marioneta stranih vlasti, bilo koje".

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman u zračnoj luci svome domaćinu Vučiću rekao da se mu sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo,

Zeman je podsjetio da je kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio ostavku jer je dobio poziv na saslušanje Haškog tribunala.

Vučić je rekao da je s češkim kolegom razgovarao i o teškoćama s kojima se Srbija suočava na svom europskom putu te o odnosima Beograda i Prištine te istaknuo da je kompromis jedina mogućnost da se postigne rješenje.

„Zeman je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda“, rekao je Vučić i poželio mu "da još mnogo godina sačuva svoj briljantno bistri um koji misli u interesu svog naroda, a ne u interesu velikih sila“.

Naglasio je da Srbija želi biti dio Europske unije, ali „ne stidi se svojih odnosa s Rusijom i Kinom“, jer je to način da si kao zemlja na raskrižju osigura napredak i bolju kvalitetu života svojih građana.

Zeman je naglasio da želi zahvaliti „Srbima koji su stali na našu stranu 1938. i 1968. godine kada su nas okupirali Sovjeti“. Dodao je da je njegovu izaslanstvu „50 vrhunskih investitora došlo iz Češke“.

Vučić očekuje jačanje ekonomske suradnje dviju država te je rekao da će češko-srpska robna razmjena ove godine premašiti 1,15 milijardi eura. Najavio je da će početkom listopada biti gost tzv. Višegradske četvorke, koju čine četiri srednjoeuropske države Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2021 03:34