‘IMAJU JEDNU ŠANSU‘

Češki predsjednik, odlikovani general, upozorava: ‘Ako Ukrajinci požure, čeka ih katastrofa!‘

Ukrajina će se, ako požuri, suočiti s ‘užasnim gubicima‘ bez obzira na snagu svojih trupa

Petr Pavel

 Michal Cizek/Afp

Češki predsjednik Petr Pavel, odlikovani umirovljeni general koji je prethodno bio glavni vojni savjetnik NATO-a, upozorio je ukrajinsko vodstvo na katastrofu užurbane protuofenzive, javlja Guardian.

Na nedavnim sastancima u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šhmihalom, Pavel je upozorio da više nemaju element iznenađenja koji im je pomogao u uspješnim napadima na Harkiv i regiju Herson prošle godine.

image

Zuzana Čaputová, Volodimir Zelenski i Petr Pavel

Genya Savilov/Afp

Ratni heroj, koji je bio predsjednik vojnog odbora NATO-a do 2018. te kojeg su češka i francuska vlada odlikovala za spašavanje francuskih trupa koje su opkolili bosanskih Srbi tijekom rata 1993., rekao je da Kijev priznaje da postoje praznine u kapacitetu Ukrajine za uspješnu ofenzivu protiv ruskih snaga.

Otkrio je kako je Zelenski od njega i njegove slovačke kolegice Zuzane Čaputove tražio da svaka od tih nacija naoruža ukrajinsku mehaniziranu brigadu prije dugoočekivanog protunapada.

“Navodno još uvijek imaju osjećaj da nemaju sve za uspješan početak operacije”, rekao je Pavel.

image

Volodimir Zelenski i Zuzana Čaputová

Genya Savilov/Afp

Dok su pripreme još u tijeku, Pavel, koji je izabran u siječnju, rekao je da je apelirao na Šmihala tijekom sastanaka prošlog tjedna da ga se "ne tjera na brži tempo prije nego što budu potpuno spremni".

“Zato što bi moglo biti iskušenje pogurati ih, za neke, da pokažu neke rezultate”, rekao je Pavel u intervjuu tijekom posjeta Londonu za krunidbu kralja Charlesa. “Bit će izuzetno štetno za Ukrajinu ako ova protuofenziva propadne, jer neće imati drugu priliku, barem ne ove godine.”

image

Volodimir Zelenski i Petr Pavel

Genya Savilov/Afp

Ukrajina će se neizbježno suočiti s "užasnim gubicima" bez obzira na snagu svojih trupa, rekao je, te si ne može dopustiti da napad ne uspije. “Zato što je izuzetno zahtjevan u smislu opremanja osoblja, logistike streljiva, financiranja goriva. Jednostavno će to biti jedna prilika ove godine, pa mora biti uspješna.”

"Volodimir Zelenski je čovjek koji nema vremena okolišati, a i ja sam od prvog trenutka našeg sastanka dao do znanja da nisam ni ja čovjek diplomatskog jezika", rekao je Pavel. “Tako sam ga ohrabrio da odmah prijeđe na problem, a on je rekao: ‘Pa, u redu, trebamo puno streljiva.’ “Pokušavaju ustrojiti do devet mehaniziranih brigada. I budući da je istog dana razgovarao sa mnom i Zuzanom Čaputovom (slovačka predsjednica op.a.), pitao nas je možemo li uzeti, svaka nacija, jednu brigadu, što je zapravo nešto oko 35 tenkova i 100 transportera (APC) i streljiva.

image

Volodimir Zelenski

Genya Savilov/Afp

“Sada će biti izuzetno teško iako je Češka već isporučila nešto manje od 100 tenkova, posebno T72, od kojih su mnogi modernizirani, približno sličan broj oklopnih transportera, topništva, raketnih bacača i puno streljiva. Ono gdje još imamo nešto kapaciteta su sustavi protuzračne obrane s određenim brojem raketa, što će im biti od velike pomoći.”

Pavel je rekao da Kijev ne bi trebao “podcijeniti Ruse jer imaju dovoljno ljudstva, još uvijek imaju dovoljno opreme, iako je starija, vjerojatno u manjem broju, ali ipak, imaju veliku količinu topničkih cijevi i puno streljiva. Nisu toliko nesposobni u obrambenom smislu. I naravno, biti u obrani im je lakše jer će Ukrajina pretrpjeti strašne gubitke, čak i ako su dobro pripremljeni. Tako da će napad na neprijatelja poput Rusije biti težak i Rusi neće biti iznenađeni po drugi put”, upozorava Pavel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:24