PETR PAVEL

Češki predsjednik upozorava: ‘Zapadna podrška Kijevu će se smanjiti, puno toga ovisi o SAD-u...‘

Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko europskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir, izjavio je

Petr Pavel

 Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via AFP

Predsjednik Češke očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti, prenosi u srijedu njemački list Süddeutsche Zeitung, što je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja ukazuje na mogući pad podrške Kijevu.

Češka vlada i druge članice NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No Petr Pavel, bivši general NATO-a rekao je da će rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama sljedeće godine utjecati na europsku podršku Ukrajini i da Kijev mora biti svjestan da je ova godina odlučujuća.

"Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko europskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir", izjavio je Pavel.

"Mora se uzeti u obzir zasićenje ratom i kako to utječe na podršku zapadnih zemalja. S vremenom će se smanjivati", naglasio je.

Pavel, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju, dosad je snažno podržavao nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Snažan je pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Europskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na bivšeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 18:08