POGOĐENI EPIDEMIJOM

Češki premijer podupro cijepljenje Sputnjikom V bez odobrenja EU: ‘Ne možemo čekati‘

Prag je do subote navečer cijepio 649.868 osoba, većinu njih cjepivom Pfizera/BioNTecha. Češka koristi i cjepiva Moderne te AstraZenece
Andrej Babiš
 Andrej ISAKOVIC/AFP

Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedjelju da bi zemlja mogla početi koristiti rusko cjepivo Sputnjik V čak i bez odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Zemlja od 10,7 milijuna ljudi je među najpogođenijima pandemijom covida-19 u posljednjih nekoliko tjedana, a situacija se pogoršala s pojavom novih varijanti virusa. 

Prag je do subote navečer cijepio 649.868 osoba, većinu njih cjepivom Pfizera/BioNTecha. Češka također koristi cjepiva Moderne i AstraZenece.

"Ne možemo čekati EMA-u, s obzirom na to da Rusija nije zatražila (odobrenje)", rekao je Babiš CNN Prima Newsu. Dodao je kako će biti dovoljno odobrenje češke agencije za lijekove, SUKL-a.

"SUKL mora pregledati dokumentaciju i ako je odobre, ministarstvo zdravstva mora izdati izuzeće... a onda, tko god je zainteresiran, može se cijepiti", rekao je. 

Prag bi mogao slično postupiti s kineskim Sinopharmom, izjavio je Babiš navodeći kao primjer Mađarsku i premijera Viktora Orbana koji se cijepio kineskim cjepivom. 

Početkom veljače Babiš je rekao da će Česi pričekati odobrenje EMA-e prije korištenja Sputnjika V. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:44