COVID NA JADRANU

Češki turisti vratili se s ljetovanja u Hrvatskoj pozitivni na koronu: ‘Zasad ih imamo dvoje‘

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih se povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika.
Češki turisti
 Boris Kovacev/Cropix

U prvih 11 dana srpnja Česi su u svoju zemlju uvezli koronavirus iz šest zemalja. Mahom je riječ o češkim turistima koji su se zarazili na odmoru. Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedan u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, no u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inozemstva, piše češki portal iDNES.cz.

Za razliku od podataka koje je objavio Institut za zdravstvene podatke i statistiku, češki ministar zdravstva Adam Vojtěch izjavio je tijekom vikenda da su dvije osobe donijele bolest iz Hrvatske.

Ministar je također istaknuo Bugarsku i Grčku kao rizične zemlje. Prema njegovim riječima, ljudi bi trebali voditi računa o ovom riziku prilikom putovanja u ove popularne turističke destinacije i preventivno se zaštititi.

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih posljednjih se dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvotjednu karantenu.

Hrvatske vlasti čitavo vrijeme inzistiraju da nijedan turist koji boravi na našoj obali nije zaražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 09:38