GODINA JE 2022.

Četiri američke savezne države konačno su uklonile ropstvo iz ustava. No, jedna to nije napravila

Glasače u Louisiani zbunio je jezik amandmana. Naime, zaključili su da bi amandman mogao proširiti ropstvo i odbacili ga

Ilustracija

 Marianna Massey/Getty Images/Profimedia/Marianna Massey/getty Images/profimedia

Četiri američke savezne države izglasale su u utorak da se iz njihovih ustava ukloni tekst prema kojem je ropstvo legalno kao kazna za zločin. Međutim, Louisiana, država povijesno poznata po najvećoj pobuni robova, to nije učinila.

Obnovljeni abolicionistički pokreti u SAD-u zalagali su se godinama da se zatvori "rupa" u 13. amandmanu koji dopušta ropstvo kao kaznu za zločin. Amandmanom na Ustav SAD-a ropstvo je formalno ukinuto, ali s obzirom na to da je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u 1865., ostala je značajna iznimka: ropstvo je i dalje dopušteno "kao kazna za zločin za koji strana mora biti propisno osuđena".

Ta iznimka ostala je u 20 država, a aktivisti i zakonodavni stručnjaci tvrdili su da je to otvorilo put tome da se zatvorenike iskorištava, premalo plaća ili isključuje iz zakona o zaštiti sigurnosti na radnom mjestu - primjerice u Louisiani zarađuju samo 2 centa na sat. Danas otprilike 800.000 od više od 1,2 milijuna zatvorenika u američkim državnim i saveznim zatvorima prisiljeno je raditi, što generira otprilike 11 milijardi dolara godišnje. Ove su godine glasači u Alabami, Oregonu, Tennesseeju i Vermontu glasali za uklanjanje ropstva iz njihovih državnih ustava.

Razlog zašto su građani u Louisiani odbacili amandman je jezik koji je zbunio glasače do mjere da su zaključili da bi amandman mogao proširiti ropstvo. Ustav Louisiane trenutno kaže da su "ropstvo i prisilno ropstvo zabranjeni, osim kao kazna za zločin". Amandmanom se predlaže promjena te formulacije u "ropstvo i prisilno ropstvo su zabranjeni", ali da se to ne "odnosi na inače zakonito provođenje kaznenog prava". Edmond Jordan, predstavnik demokrata u gradu Baton Rouge, rekao je da je povukao svoju prvotnu podršku toj mjeri nakon što ga je pomnije čitanje predloženog amandmana navelo na uvjerenje da bi on ustvari mogao zaštititi ropstvo.

"Jezik glasačkog listića je zbunjujući. A način na koji je sastavljen može dovesti do više različitih zaključaka i mišljenja", rekao je Jordan. Njegov je prijedlog da se ukloni fraza "osim kao kazna za zločin".

Neprofitna udruga za javnu politiku "Council for a Better Louisiana", koja je pozvala birače da odbace amandman, prenijela je da je glasanje "primjer zašto je jako važno pravilno upotrijebiti jezik" kada se biračima predstavljala amandman.‘‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 06:37