KATALONSKA KRIZA

Četiri godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije, krajem rujna nastavlja se dijalog s Madridom

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon pomilovanja i izlaska iz zatvora devetero pristaša katalonske neovisnosti
Pedro Sanchez i Pere Aragones
 OSCAR DEL POZO/AFP

Španjolska vlada i pristaše katalonske neovisnosti nastavit će dijalog trećeg tjedna u rujnu, rekao je u utorak katalonski predsjednik, gotovo četiri godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije, što je prouzročilo jednu od najtežih političkih kriza u Španjolskoj u novije vrijeme.

- Nastavak dijaloga o političkom sukobu dviju vlada zakazan je za treći tjedan u rujnu u Barceloni - rekao je Pere Aragones na tiskovnoj konferenciji u Madridu, gdje ga je prvi put primio socijalistički premijer Pedro Sanchez.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon pomilovanja i izlaska iz zatvora devetero pristaša katalonske neovisnosti koji su bili osuđeni za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja u listopadu 2017., što je bio znak dobre volje Madrida radi nastavka pregovora s Katalonijom.

Novi katalonski predsjednik, separatist Pere Aragones, tako je službeno potvrdio nastavak pregovora i rekao da će se na njima razgovarati o temama poput "infrastruktura, europskih fondova i ulaganja" središnje države u Kataloniji.

Pokušaj odcjepljenja ove bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,8 milijuna stanovnika jedna je od najgorih političkih kriza u Španjolskoj od kraja Francove diktature 1975.

Unatoč sudskoj zabrani, pokrajinska vlada Carlesa Puigdemonta organizirala je referendum o samoodređenju koji je obilježilo policijsko nasilje.

Nekoliko tjedana poslije katalonski parlament jednostrano je proglasio neovisnost te pokrajine.

Španjolska vlada, tad u rukama konzervativaca, reagirala je tako što je smijenila katalonsku vladu i uvela izravnu kontrolu nad tim područjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 16:47