IMPRESIVNA VJEŽBA

Četiri sile u Indijski ocean poslale nosače aviona, razarače, borbene zrakoplove... ‘Ovo je najbolje što postoji‘

U vježbi su sudjelovale vojne mornaričke snage Australije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država
Vojna vježba u Indijskom oceanu
 Mc2 Haydn Smith/u.s. Navy/Zuma

Mornarice Australije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izvele su ovog vikenda veliku vojnu vježbu Maritime Partnership Exercise na istoku Indijskog oceana.

U vježbi su sudjelovale Kraljevska mornarica Velike Britanije, Kraljevska mornarica Australije, Japanska samoobrambena sila (JMSDF) te Američka ratna mornarica. Cilj vježbi bio je testirati spremnost mornaričkih postrojenja, plovila i mornara za napredne mornaričko-komunikacijske operacije, protupodmorničke akcije, protuzračnu obranu, razmjenu vatre, opskrbu na moru te niz drugih naprednih vojnih operacija, piše CPF.

image
Velika vojna vježba u Indijskom oceanu
Mc2 Haydn Smith/u.s. Navy/Zuma Press/Profimedia

Tijekom multinacionalne vježbe MPX admiral Dan Martin kao zapovjednik jedne od grupa rekao je da se radi o pokazivanju najboljeg što postoji.

- Sve četiri sudjelujuće nacije pokazale su interes u očuvanju stabilnosti, sigurnosti i dobrobiti indopacifičkog područja. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju brzine, preciznosti i ubojitosti kako bi maksimalno povećali našu moć, zajedno s partnerima - kazao je on.

image
HMS Queen Elizabeth, USS Carl Vinson i JS Kaga
Mc2 Russell Lindsey/u.s. Navy/Zuma Press/Profimedia

Istaknuto je da vojska SAD-a redovito provodi ovakve vježbe sa svojim partnerima kako bi pokazala svoju prisutnost u indopacifičkoj regiji.

Vježba je bila uistinu impresivna. Uključivala je čak tri operacije u kojima su sudjelovala tri nosača zrakoplova, uključujući britanski "Queen Elizabeth" te američki "Ronald Reagan". S australske strane stigle su fregate FFH 155 i Himas Sirius O 266.

image
Engleski F-35B polijeće s nosača aviona HMS Queen Elizabeth
Unaisi Luke/u.s. Marine/Zuma Press/Profimedia

Osim Queen Elizabeth, Velika Britanija je na vježbu poslala napadačku grupu CSG 21 u kojoj je i brod Defender (D36), brod Kent (F78), Richmond (F2389), RFA Tidespring (A136), RFA Fort Victoria (A387) a sudjelovao je i američki Sullivan (DDG 68). Japanska mornarica poslala je razarače JS Kaga i Murasame.

U vježbi je sudjelovalo više od sedam tisuća pripadnika vojne mornarice navedenih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:03