DJEČACI SE GUŠE ČEŠĆE

Četiri splitska liječnika istražila: kikiriki glavni uzrok gušenja djece, jedno dijete umrlo od hrenovke

U KBC-u Split u 10 godina primljeno 62 djece zbog sumnje da su udahnuli strano tijelo
 Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Kikiriki predstavlja najveću opasnost od gušenja djece, a slijede ga orašasti plodovi poput lješnjaka i badema, dok je od neorganskih predmeta najveća šansa da će gušenje izazvati kamenčić, pokazalo je istraživanje koje su napravili liječnici Marko Kordić, Nikola Kolja Poljak, Branka Polić i Mirko Kontić.

Oni su analizirali sve slučajeve osoba između osam mjeseci i 18 godina kojima je od 2010. do 2020. godine, zbog sumnje u aspiraciju stranog tijela, u KBC-u Split napravljena traheobronhoskopija, a podaci su pokazali kako su u tom periodu na području grada bila 62 takva slučaja, od kojih se u njih nešto malo manje od polovice pokazalo kako strano tijelo uopće nije pronađeno.

Od 32 slučaja u kojima su djeca nešto doista udahnula, za njih 37,5 posto pokazalo se da je krivac bio kikiriki, ali opasni su za djecu bili i drugi orašasti plodovi, pa tako na ljestvici iza kikirikija dolaze lješnjak i badem, dok je od neorganskih predmeta najčešće detektiran kamenčić.

Prosječna dob djeteta koje je bilo zaprimljeno u bolnicu bila je 20,5 mjeseci, a najveći dio njih bio je star između jedne i tri godine.

Strana tijela pritom češće gutaju dječaci - njih čak 22 u odnosu na tek deset djevojčica, a najčešći krivac uglavnom je bila hrana. Istraživanje je napravljeno jer je aspiracija stranih tijela u djece, pišu autori rada, jedan od vodećih uzroka slučajne smrti djece i četvrti najčešći uzrok smrti djece mlađe od pet godina.

U većini slučajeva strana tijela koja bi zaostala u donjim dišnim putovima jer njihova veličina omogućuje prolazak kroz grkljan i dušnik, a većina ispitanika čiji su slučajevi ispitivani prolazila bi tri glavna stadija aspiracije - prvo obično idu gušenje i paroksizmalni kašalj, a nakon toga slijedi asimptomatska faza u kojoj se strano tijelo impaktira u sluznicu te osobe često znaju imati lažan osjećaj da je problem riješen, što dovodi do odgode stvarne dijagnoze.

Treća faza je stadij komplikacija u kojemu može doći i do pojava apscesa pluća. Koliko aspiracija stranih tijela može biti opasna najbolje pokazuje podatak da je od 32 slučaja u kojima su djeca nešto udahnula njih dvoje preminulo - riječ je bila o dječaku starome 31 mjesec kojemu je iz glavnog bronha odstranjen komad hrenovke, dok je 17-mjesečni dječak koji je udahnuo kikiriki preminuo nakon dva mjeseca intenzivnog liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:34