OLAF SCHOLZ

Četiri tjedna prije njemačkih izbora održana debata, jednom kandidatu glasači dali veliku prednost

Olaf Scholz, kandidat SPD-a, u debati je ostao smiren kada se atmosfera zahuktala, usredotočivši se na financijske teme
Olaf Scholz, Annalena Baerbock i Armin Laschet (s desna na lijevo)
 Michael Kappeler/AFP

Kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Olaf Scholz pobjednik je debate troje kandidata za kancelara održanoj u nedjelju navečer, četiri tjedna prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj 26. rujna, pokazala je anketa.

Prema anketi koju je provela Forsa, 36 posto glasača vjeruje da je Scholz pobjednik debate, 30 posto njih prednost je dalo kandidatkinji zelenih Annaleni Baerbock, a 25 posto čelniku Kršćansko-demokratske unije (CDU) Arminu Laschetu.

Kandidat konzervativne stranke pokušao je dati novi zamah svojoj kampanji u živoj debati s dvoje glavnih protivnika, nakon što su ankete pokazale da njegova stranka zaostaje za SPD-om, a SPD-ova kandidata Scholza kritizirao je jer nije odbacio mogućnost koalicije s krajnje lijevom strankom Linke.

"Tu i tamo sam osjetio vjetar u lice, baš kao što ga osjećam i sada", rekao je u završnoj riječi borbeni Laschet. "Ali ne osjećamo li svi kako nam vjetrovi promjene pušu u lice? U ovakvim vremenima moramo biti nepokolebljivi, pouzdani i zadržati unutarnji kompas. To ja nudim", dodao je.

Izbori u Njemačkoj održat će se 26. rujna, kada će Angela Merkel otići s dužnosti kancelarke nakon 16 godina i četiri izborne pobjede. Njezin odlazak oslabio je potporu konzervativnom bloku.

Laschet je većinu debate razmjenjivao udarce s kandidatkinjom zelenih Annalenom Baerbock, koja je optužila CDU i SPD da su premalo učinili u borbi protiv klimatskih promjena, posebno s obzirom na razorne poplave ovoga ljeta.

image
Michael Kappeler/AFP
image
Olaf Scholz
Michael Kappeler/AFP

"Očito nemate plan", rekla je Baerbock, koja se zauzima za postavljanje solarnih panela na svaki krov te zabranu prodaje automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem od 2030. godine.

Laschet, koji je na udaru kritika otkako su ga kamere uhvatile kako se smije tijekom prošlomjesečnoga posjeta gradu pogođenom poplavama, rekao je da će politika koju provodi Baerbock naškoditi njemačkoj industriji.

"Vi najprije potresete industriju, a onda im govorite da ubrzaju razvoj", rekao je. "Ne znam hoće li građani razumjeti sve u programima koje je prikazala gospođa Baerbock", dodao je kasnije.

Ministar financija Olaf Scholz, kandidat SPD-a, koji po anketama vodi, u debati je ostao smiren kada se atmosfera zahuktala, usredotočivši se na financijske teme poput poreza i mirovina. Obećao je "društvo koje cijeni poštovanje - poštovanje prema svakome".

image
Olaf Scholz
Michael Kappeler/AFP

"I zato su nam potrebne bolje plaće, viša minimalna plaća i, naravno, stabilne mirovine", rekao je dodavši da se moraju zaustaviti klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek te osigurati da za deset, dvadeset i trideset godina još imamo dobre poslove.

Potpora SPD-u porasla je za dva postotna boda na 24 posto, što je najbolji rezultat u posljednje četiri godine, prema anketi INSA-e provedenoj za Bild am Sonntag. Konzervativci su pali za 1 bod na 21 posto, što je njihov najniži rezultat.

U hipotetskom izravnom glasovanju za kancelara, anketa INSA-e pokazala je da bi Scholz osvojio 31 posto glasova, Lascet 10 posto, a Baerbock 14 posto.

Unatoč vodstvu u anketama, SPD-u bi još trebala potpora dviju stranaka da bi mogli oformiti vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 17:32