KINESKA RAKETA

Četrdeset minuta panike na nebu iznad Španjolske: ‘Zatvorili smo zračni prostor, ne želimo riskirati‘

Učinjeno je to zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španjolski zračni prostor

Raketa Dugi marš 5B

 -/Afp

Španjolska je u petak nakratko zatvorila zračni prostor iznad sjeveroistočne regije Katalonije i tri druge regije jer se očekivalo da će kraj nje proletjeti ostaci kineske rakete, priopćile su u petak službe za hitne slučajeve u Kataloniji.

"Zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španjolski zračni prostor, letovi su potpuno ograničeni od 09:38 do 10:18 u Kataloniji i drugim regijama", objavila je služba na svom Twitteru.

Najmoćnija kineska raketa Dugi marš 5B (CZ-5B) poletjela je 31. listopada iz južne Kine kako bi dopremila posljednji modul kineske svemirske postaje koja je trenutno u izgradnji.

Kako gravitacija vuče raketu natrag na Zemlju, očekuje se da će većina izgorjeti pri ponovnom ulasku, iako postoji zabrinutost da bi komadi značajne veličine mogli opstati.

Služba Europske unije za nadzor i praćenje svemira rekla je da će krhotine najvjerojatnije ponovno ući u Zemljinu atmosferu usred Atlantika i vjerojatno pasti u more, ali je također upozorila da su sjeverna Španjolska i Portugal te južna Italija unutar potencijalne putanje rakete.

"Statistička vjerojatnost udara na tlo u naseljenim područjima je niska", objavio je EUSST.

"Međutim, ta predviđanja nose sa sobom i neizvjesnosti, a bolja procjena bit će moguća tek blizu ponovnog ulaska", dodaju iz EUSST-a.

Bio je to četvrti let Dugog marša od njegovog prvog lansiranja u svibnju 2020.

Pri prvom ispaljivanju, dijelovi rakete pali su na Obalu Bjelokosti, oštetivši nekoliko zgrada u toj zapadnoafričkoj državi, ali nije bilo ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 00:00