STUDENI 2020.

ČETVRTA DEBATA DEMOKRATA ZA PREDSJEDNIČKU NOMINACIJU Warren postaje glavna favoritkinja, Biden polako pada u drugi plan?

Elizabeth Warren
 Aaron Josefczyk / REUTERS

Četvrta debata demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju pokazala je da je senatorica Elizabeth Warren trenutno glavna favoritkinja za demokratskog kandidata koji bi se trebao suočiti s predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima u studenom 2020., dok je najiskusniji političar, 76-godišnji Joe Biden pao u drugi plan.

Warren, koja je prema istraživanju javnog mišljenja, u debatu ušla izjednačena ili tek malo u vodstvu ispred Bidena, bila je izložena "paljbi" pitanja suparničkih kandidata, ali je očuvala mirnoću i nije žestoko uzvraćala.

Većinu kritika je primila na račun plana zdravstvenog osiguranja za sve, ideje zdravstvene skrbi koju bi vodila država i koja bi ukinula privatno zdravstveno osiguranje i koju niz godina snažno podržava samoproglašeni demokratski socijalist Bernie Sanders. Protukandidati su Warren optužili da izbjegava odgovoriti na pitanje cijene tog programa.

Neki su analitičari procijenili da bi njegov plan zdravstvenog osiguranja stajao 32 bilijuna dolara tijekom deset godina.

Gradonačelnik Pete Buttigieg iz Indiane i senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote, koji su se u nizu debata pokazali kao umjerene alternative u slučaju da Biden izgubi izglede, također su joj zamjerili da je izvan svakog doticaja s glasačima u Rust Beltu, dijelovima sjeveroistočnog i srednjeg zapada SAD-a koji je pretrpio propast industrije, a nisu je propustili i upozoriti da bi njezin niz tzv. progresivnih ideja mogao Demokratsku stranku "potopiti" na izborima 2020.

Prema anketama, većina demokrata se i dalje izjašnjava za privatna zdravstvena osiguranja, što plan senatorice Warren ne dozvoljava. Primila je salvu kritika zbog upornog izbjegavanja odgovora o stvarnim troškovima, a posebice jer nije htjela odgovoriti na pitanje hoće li se povisiti porezi srednjoj klasi, optuživši je da je za razliku od nje, "senator Sanders barem iskren".

Warren se ogradila odgovorom da će sveukupni troškovi srednje klase pasti i ustrajala na argumentu da su velike strukturne promjene moguće ako se demokrati budu za njih borili.

Sanders (78), koji je prije dva tjedna imao srčani udar, pokazao je emocije, što je za njega rijetkost, te je zahvalio svima na dobrim željama, no poslije je opet bio "stari, borbeni Sanders" koji je na tvrdnju Bidena da je od svih prisutnih "jedini koji je ikada učinio nešto veliko" uzvratio: "kažem ti ovo kao prijatelj, ali jedino čemu si pridonio je rat u Iraku".

Iako se većinu vremena držao u pozadini, Biden nije mogao izbjeći pitanja njegove uloge i uloge njegovog sina u Ukrajini.

"Moj sin nije učinio ništa loše. Ja nisam učinio ništa loše. Provodio sam politiku vlade SAD-a u iskorjenjivanju korupcije u Ukrajini", kazao je Biden.

Iako su demantirane tvrdnje Trumpa da je Biden djelovao u svom interesu kada je zagovarao smjenu glavnog ukrajinskog tužitelja, bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame još se uvijek suočava s pitanjima zašto je njegov sin prihvatio unosni posao u energetskoj kompaniji zemlje koja je predmet američke vanjske politike.

Međutim, u četvrtoj debati su ga ostali kandidati ipak malo poštedjeli te je ostatak rasprave proveo u miru i nezapaženo.

Jedna od tema je bila i vanjska politika, posebice u svijetlu odluke američke vlade da se povuče sa sjeveroistoka Sirije i prepusti američke saveznike Kurde na milost i nemilost Turske.

Tulsi Gabbard, članica Kongresa koja je služila u američkoj vojsci i trenutno je u pričuvnom sastavu, zalaže se za izrazito protuintervenističku politiku i smanjenje američke vojne nazočnosti u inozemstvu i američku ulogu u Siriji prozvala je "ratom za promjenu režima", tražeći da se američka vojska potpuno povuče.

Buttigieg joj je, međutim, odlučno uzvratio.

"Potpuno ste u krivu. Pokolj koji se trenutno događa u Siriji nije posljedica američke nazočnosti već povlačenja i činjenice da je naš predsjednik izdao američke saveznike i američke vrijednosti", kazao je Buttigieg.

Jedino oko čega su se demokrati u četvrtoj debati složili je pitanje opoziva predsjednika Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:20