PODIZANJE NAPETOSTI

Četvrti put u tjedan dana: Kim opet pokazuje mišiće, Sjeverna Koreja opet ispalila balističke projektile

Lansiranje se dogodilo nakon što su SAD i Južna Koreja održale najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina

Lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Hwasong-17 (arhiva)

 Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja ispalila je u subotu neodređenu balističku raketu prema svojoj istočnoj obali, priopćio je načelnik Združenog stožera Južne Koreje, zabilježivši četvrto lansiranje Pjongjanga u tjedan dana, što podiglo napetosti na Korejskom poluotoku.

Lansiranje se dogodilo nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, i nakon što je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ovog tjedna posjetila Južnu Koreju.

Japanska obalna straža također je izvijestila o najmanje dva testiranja balističkih projektila od strane Pjongjanga. Pozivajući se na vladin izvor, objavljeno je da je drugi projektil pao izvan isključivog japanskog gospodarskog pojasa.

Sjeverna Koreja ispalila je projektile prije i nakon posjeta Harris Južnoj Koreji, čime je produžio rekordni tempo testiranja oružja ove godine.

Pjongjang je izveo i prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete prvi put nakon 2017. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a već je odavno zabranilo sjevernokorejske nuklearne pokuse i lansiranja balističkih projektila.

Vojska nije dala detalje o dometu, visini i brzini projektila.

Izolirana Sjeverna Koreka dovršila je pripreme za nuklearni test, prozor koji bi se mogao otvoriti između kineskoga stranačkog kongresa u listopadu i američkih izbora na sredini mandata u studenom, rekli su južnokorejski zastupnici u srijedu.

SAD ne vidi neposrednu prijetnju od lansiranja sjevernokorejskih raketa

Američka vojska je svjesna lansiranja sjevernokorejskih balističkih projektila no procjenjuje kako ti izgredi ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom osoblju, teritoriju ili saveznicima, priopćilo je u petak američko Indo-pacifičko zapovjedništvo.

"(Ovo) lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila DNRK-a", navodi se u priopćenju Američkog borbenog zapovjedništva.

"Američke obveze prema obrani Republike Koreje i Japana ostaju čvrste."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 18:30