NOVA DOZA

Četvrti ubod u rame Joea Bidena: Američki predsjednik se još jednom ‘boostao‘ cjepivom protiv covida

Dvije Bidenove glasnogovornice nedavno su bile pozitivne na koronavirus - Jen Psaki i Karine Jean-Pierre

Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden primio je u srijedu drugu 'booster' dozu protiv koronavirusa, objavila je Bijela kuća.

Prije cijepljenja Biden (79) se obratio javnosti na novoj vladinoj web stranici COVID.gov koja bi trebala pomoći u odgovoru na pandemiju te pružati informacije o testiranju i cijepljenju.

Biden je primio cjepivo dan nakon što su Sjedinjene Države odobrile četvrtu dozu cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne za osobe starije od 50 godina, obzirom da vlasti upozoravaju na potencijalni novi val potaknut BA.2 podvarijantom omikrona.

Agencija za hranu i lijekove priopćila je da svoju odluku temelji na novim dokazima da dodatni 'booster', primijenjen četiri mjeseca od posljednje doze, poboljšava zaštitu od teškog oblika covida.

image
Anna Moneymaker/AFP
image
Anna Moneymaker/AFP
image
Nicholas Kamm/AFP

Dvije Bidenove glasnogovornice nedavno su bile pozitivne na koronavirus - Jen Psaki, koja je zbog toga otkazala svoje planirano putovanje u Europu s američkim predsjednikom te njezina zamjenica Karine Jean-Pierre, koja je bila pozitivna odmah nakon važnog putovanja.

Bijela kuća je u oba slučaja naglasila da predsjednik nije u opasnosti jer je cijepljen s tri doze.

Te zaraze su posljednje u nizu slučajeva covida-19 među ljudima koji su proveli vrijeme s Bidenom ili njemu bliskim osobama.

Ranije u ožujku, Biden je bio na večeri u Washingtonu gdje se sastao s irskim premijerom Michealom Martinom, koji je morao otići s večere nakon što mu je stigao pozitivan nalaz na covid-19.

Bijela kuća je navela da Biden nije proveo dovoljno vremena s Martinom da bi bio u riziku od zaraze.

Nedugo prije nego što je Martinu potvrđen koronavirus, suprug potpredsjednice Kamale Harris, koji redovito viđa Bidena, također je bio pozitivan.

image
Anna Moneymaker/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:15