NOVI ORBANOV TRIJUMF?

Četvrti uzastopni mandat uz malu pomoć starog prijatelja Putina: Sve do ruske agresije vodila se tijesna bitka...

Prema istraživanju instituta IDEA od 22. do 28. ožujka, ujedinjena oporba je na 39 posto, a vladajući Fidesz dobiva 41 posto

Viktor Orban

 Leon Neal/POOL/AFP

Trećeg travnja poručujemo: nismo lijeni gubitnici koji se boje međunarodnih medija ili Bruxellesa. Borit ćemo se!" Tako glasi predizborna parola kojom je mađarski premijer Viktor Orbán ovog tjedna, u završnici kampanje, krenuo u pohod na neodlučne birače, kojih je dvadesetak posto i mogli bi odlučiti tko će iduće četiri godine voditi Mađarsku. A to bi, prema svemu sudeći, ponovno trebao biti Orbán, barem tako sugeriraju ankete, ali i ugledni mediji, premda je prije stotinjak dana izgledalo da se bliži kraj političke karijere vlastodršca koji podjednako iritira Europsku uniju i lijevo-liberalni elektorat u vlastitoj zemlji.

Od 2010. Fidesz je u savezu s malom Demokršćanskom narodnom strankom (KDNP) i triput je pobijedio na izborima, svaki put dvotrećinskom većinom, a oporba u Mađarskoj nije uspjela pronaći način da se suprotstavi takvoj nadmoći. Onda je 20. prosinca 2021. postignut dogovor šest najvažnijih oporbenih stranaka koje su odlučile izaći zajedno na izbore, s jedinstvenom listom kandidata i zajedničkim kandidatom za premijersko mjesto. Istodobno je usvojena programska platforma s ciljevima buduće vlade pod nazivom "Jamstva smjene epoha".

Sjećanje na korupciju

Spektar stranaka u oporbenom savezu protezao se od lijevo-progresivnih preko liberalno-zelenih do nacionalno-konzervativnih stranaka, ali unutra su dvije problematične. To je najveća stranka u oporbenom savezu - Demokratska koalicija koju vodi bivši premijer Ferenc Gyurcsány, koji simbolizira socijalno-liberalnu vlast između 2002. i 2010., koja je ostala u sjećanju po brojnim korupcijskim aferama i političkim skandalima, te je dovela na vlast Orbána i Fidesz. Drugi problem je ultra-desni Jobbik. Ta se stranka, doduše, ogradila od svoje ekstremnodesničarske prošlosti i sebe ubraja u umjereni konzervativni spektar, ali još vuče repove iz prošlosti.

Premijerski kandidat je 49-godišnji Péter Márki-Zay, koji nema osobitih iskustava u visokoj politici, ali je neosporno talentirani govornik i uspješni agitator. Katolik i otac sedmero djece, Péter Márki-Zay ima osebujan životopis: studirao je marketing, ali i elektrotehniku, ekonomiju i povijest. Od 2004. do 2009. s obitelji je živio u Kanadi i SAD-u, gdje se bavio prodajom mobitela i rezervnih dijelova za automobile. Nakon povratka u Mađarsku radio je u više tvrtki u sektoru elektrotehnike, a predaje i marketing na sveučilištu u Segedinu.

Najavio je da će revidirati sporne Orbánove zakone i najavio da u Mađarsku planira uvesti euro. Ali, nije baš sve tako svijetlo u vezi s njim. Jer dok s jedne strane najavljuje "revoluciju malih ljudi" i "novu, pristojnu Mađarsku", na drugoj ne prikriva animozitet prema Ciganima, kako zove Rome, a nedavno je optužio Orbána da je njegov sin Gaspar prikriveni homoseksualac, što je čak i za homofobne Mađare bilo prenisko.

U Mađarskoj je danas na snazi kombinirani izborni sustav s dva segmenta, razmjernim i većinskim. Za oporbu je veći problem kako osvojiti mandate u većinskom segmentu, u kojem postoji samo jedan krug glasanja, i tu je za pobjedu dovoljna obična većina valjanih glasova, pa takav model obično koristi najjačoj stranci. Isticanjem zajedničkog kandidata u većinskim izbornim okruzima oporba može prevladati taj problem, ali Orbán je smislio kako uzvratiti, pa će se na dan izbora održati i referendum o takozvanoj rodnoj propagandi s ciljem "zaštite djece i obitelji".

Na biralištima će građani odgovoriti na pet pitanja, između ostalog i na pitanje podržavaju li seksualno obrazovanje u školama, slobodan pristup maloljetnika seksualnim sadržajima i tretmane za promjenu spola maloljetnika. Budući da je Europska komisija zbog prijašnjih legislativnih promjena, koje je ocijenila kao kršenja prava LGBT populacije, protiv Mađarske podignula dvije tužbe, referendum bi trebao mobilizirati konzervativnu podršku Orbánu kao zaštitniku kršćanskih vrijednosti.

U četvrtak je Orban objasnio da je poanta referenduma "ne pustiti lisicu u kokošinjac: dobro organizirane snage, sve Soroseve organizacije rade na promicanju određenih koncepcija života, rodnog ludila".

Međutim, sve do ruske agresije na Ukrajinu većina je istraživanja pokazivala da će izborni rezultat biti jako tijesan, a izgledi Orbána i Márki-Zaya otprilike podjednaki.

Mađarska politologinja Edit Zgut iz Instituta za filozofiju i politologiju na Poljskoj akademiji znanosti u Varšavi kaže za Magazin da je, prema anketama, Fidesz stvarno najviše profitirao od rata u Ukrajini. "Stranka Viktora Orbána vodi u anketama i ako one budu točne, on će osvojiti svoj četvrti uzastopni mandat. Nema veze to što je u pitanju lažna Orbánova dihotomija, koja se svodi na teze 'Mi jamčimo mir, a oporba vas vodi u rat', a tu je i homofobični napad na seksualne manjine jer ćemo istog dana imati nacionalni referendum s lažnim pitanjima poput 'Podržavate li promicanje terapije promjene spola za maloljetnu djecu?', ali sve to ide u prilog vlastima", pojasnila je Edit Zgut.

A i ankete idu u prilog Orbánu i Fideszu. Prema istraživanju instituta IDEA od 22. do 28. ožujka, ujedinjena oporba je na 39 posto, a vladajući Fidesz dobiva 41 posto. Orbánovu pobjedu predviđaju još tri istraživačke agencije, a to su Závecz, Median i Viewpoint. Fidesz vodi s 39-36 u Záveczu i 40-32 u Medianu, a prema anketi Viewpointa, Orbánu se daje prednost od 49-41.

Za razliku od ostatka Europske unije, Viktoru Orbánu ne pada na pamet pomoći Ukrajini u sukobu s Rusijom. "Ukrajincima ne možemo pomoći tako što ćemo rastaviti Mađarsku. Ne pomaže ako zatvorimo ruski plin i naftu i mađarska ekonomija stane za tri ili četiri dana - Ukrajincima nismo pomogli u tome. Osim toga, nemamo odgovornost za ovaj rat jer nas oni koji su o njemu odlučivali, na jednoj ili drugoj strani, nisu o ovome konzultirali", napisao je ovaj tjedan na svojoj Facebook stranici.

U srijedu je izbio skandal nakon što je u glasilu Hungarian Nation objavljen članak prema kojem su te novine iz obavještajnih izvora saznale da je osoblje oporbenog premijerskog kandidata Pétera Márkija-Zaya kontaktiralo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i obećalo da će Mađarska, ako pobijedi oporba, naoružati Ukrajinu. Istog dana, nakon sjednice vlade, ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je izjavio da je prije nekoliko dana ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao ukrajinsku veleposlanicu u Budimpešti Ljubov Nepop "na konzultacije o mogućnosti utjecaja na mađarske izbore".

Jeftina kampanja

Sve to demantirao je Péter Zaránd, vođa oporbene kampanje Jedinstva za Mađarsku, a za Szijjártóvu akciju rekao da je "vrlo jeftina kampanja ministra vanjskih poslova". Zaránd je dodao da se radi o spinu kako bi se mađarskim biračima skrenula pozornost s tek objavljenih podataka o utjecaju Kremlja na politiku Orbánove vlade.

Koliki je onda utjecaj rata u Ukrajini na rezultat predstojećih mađarskih izbora? Prema Edit Zgut, vrlo velik. "Iako je oporba htjela istaknuti da se na ovim izborima radi o izboru između Istoka i Zapada, odnosno Putina i EU, gospodin Orbán je to preoblikovao na sljedeći način: hoćete li mir ili želite rat? Tvrdi da to 'nije naš rat' i predstavlja se kao golub mira koji štiti sigurnost mađarskog naroda dok bi opozicija gurnula Mađarsku u rat i ubijala Mađare. Uspješno je iskoristio egzistencijalne tjeskobe i njegove poruke dobro odjekuju u njegovu biračkom tijelu starijeg i manje obrazovanog stanovništva.

Ovo je klasičan autoritarni način toksične polarizacije; on opoziciju prikazuje kao egzistencijalnu prijetnju. Osim toga, 43 posto biračkog tijela Fidesza 'kao papiga' se slaže s kremaljskom propagandom - misle da Rusija legitimno štiti svoj nacionalni interes invazijom na Ukrajinu. Fidesz je učinio mnogo na tome da se stavovi mađarske javnosti pomaknu protiv Zapada, a prema Moskvi", kaže Edit Zgut.

Voljeli ga ili ne, ali Viktor Orbán je uspješan politički manipulator. Nezavisni portal Telex.hu objavio je popis nekih njegovih izjava koje zvuče ksenofobično, ali su, očito, donijele glasove birača: "Nijemci su ponekad pucali na nas s leđa kao prijateljsku vatru, dok smo u njihovim interesima štitili i južne granice Europe", "Zapadne zemlje vide nacionalnu i kršćansku tradiciju kao teret za budućnost", "Ako ljevica pobijedi na izborima u nedjelju, isporuke oružja Ukrajini započele bi odmah (a to bi izazvalo Ruse)", "Dobri Bog je organizirao mađarsku politiku tako da kada dođu lake godine, ljevica je u vladi, a kada je teško, Fidesz".

Još jedna njegova pobjeda nikoga ne treba iznenaditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 12:05