CEREMONIJA U LONDONU

Charles III. i službeno proglašen kraljem: ‘Duboko sam svjestan dubokog nasljeđa i teških dužnosti‘

Prestolonasljednik je sad Charlesov stariji sin, William (40), poznat kao vojvoda od Cambridgea

Kralj Charles III. na ceremoniji u palači St. James

 Victoria Jones/POOL/AFP

NOVO 12:23 Ceremonija u palači St. James je završena. Državni trubači i glasnici formiraju povorku vozila kojom će se odvesti do Kraljevske burze u londonskom Cityju, gdje će se pročitati Proglas.


12:10 BBC je upravo objavio kako je jedna od naredbi koju je odobrio kralj Charles III., tijekom ceremonije proglašenja, bila ta da dan kraljičinog sprovoda bude državni praznik.

Čita se proglas okupljenom mnoštvu.

Nakon što je izvedena nacionalna himna, pozdravlja se novi kralj. Kraljevka garda i ljudi tri puta uzvikuju novom monarhu "hip-hip-hura".

Diljem Kraljevstva ispaljuju se topovski plotuni.

image

ispaljivanje počasnih plotuna

Odd ANDERSEN/AFP

11:46 Nakon što je Charles III. odao počast svojoj supruzi Camilli i rekao kako je duboko ohrabren njezinom stalnom potporom, polaže zakletvu Škotskoj crkvi.

Kralj potpisuje prisegu koju je upravo dao pred Vijećem. Svjedoci sad dodaju svoje potpise na dokument.

Novi kralj uskoro će biti javno proglašen na balkonu koji gleda na Franjevački dvor.

image

Camilla i kralj Charles III. na ceremoniji u palači St. James

Jonathan Brady/POOL/AFP

11:33 Krenuo je drugi dio ceremonije. Kralj Charles III. počeo je s obraćanjem obznanjući prvo smrt svoje majke, Elizabete II.

"Moja majka dala je primjer nesebičnoga služenja i ljubavi koja je trajala cijeli njezin život. Vladavina moje majke bila je bez premca po trajanju, predanosti i odanosti. Čak i kad tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najjodaniji život. Duboko sam svjestan ovog dubokog nasljeđa i teških dužnosti te odgovornosti koje su sad prenesene na mene", rekao je Charles III.


11:10 Počela je ceremonija na kojoj će Charles III. službeno biti proglašen kraljem. U palaču St. James već je prije pristigla britanska premijerka Liz Truss, ali i bivši premijeri.

Penny Mordaunt, lord predsjednica Krunskog vijeća Ujedinjenog Kraljevstva, službeno je obznanila smrt voljene kraljice Elizabete II.

Proglas je pročitan - princ Charles Philip Arthur George sad je kralj Charles III.

Potpisivanjem proglasa, prvi dio ceremonije završen je nakon desetak minuta.

Lord predsjednica Krunskog vijeća Ujedinjenog Kraljevstva, Penny Mordaunt, koja predsjedava događajem, navela je sljedeće korake u vezi s Proglasom, koji uključuju naređivanje čitanja Proglasa u Londonu, Edinburghu, Cardiffu i Belfastu te početak ispaljivanja počasnih plotuna u Hyde Parku i Londonskom tornju.

Postupak se sad seli u Prijestolnu dvoranu. Vijeće će pozdraviti novoga kralja.

image

ispaljivanje počasnih plotuna

Odd Andersen/AFP

Kao najstariji kraljičin sin, 73-godišnji Charles naslijedio je titulu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i vladara 14 drugih država Commonwealtha. Osim toga, novi britanski monarh naslijedit će većinu osobnog bogatstva kraljice Elizabete II. procijenjenog na oko 350 milijuna funti. Charles se smatra nasljednikom s najdužim stažom u britanskoj povijesti.

Kad je njegova majka preuzela tron u dobi od 25 godina, Charles je postao britanski nasljednik u dobi od tri godine. Camilla Parker Bowles, vojvotkinja od Cornwalla, preuzet će pak titulu "kraljice supruge".

image

Kralj Charles III.

JULIAN SIMMONDS/POOL/AFP

Prestolonasljednik je sad Charlesov stariji sin, William (40), poznat kao vojvoda od Cambridgea. On će postati kralj tek kad Charles umre, odnosno ako abdicira i odluči prenijeti krunu svome sinu. Sljedeći na redu je Williamovo najstarije dijete, princ George (9), zatim princeza Charlotte (7) i princ Louis (4). Propis navodi da osoba bilo koje dobi može postati monarh, ali djeci nije dopušteno obnašati dužnosti dok ne navrše 18 godina. Stoga, ako bi do toga došlo, George bi služio kao "simbolični" kralj, a umjesto njega vladao bi sljedeći princ ili princeza u liniji stariji od 18 godina.

Mlađi Charlesov sin, princ Harry, peti je u redu za britanski tron. Nakon toga, slijede njegova djeca Archie (3) i Lilibet (1). Djeca Harryja i Meghan Markle sad će tehnički postati princ i princeza. Kralj Charles III. morao bi donijeti novi pravni akt ako im želi uskratiti pravo na titule princa i princeze.

Andrew, vojvoda od Yorka, osmi je u redu za britansko prijestolje, unatoč optužbi za seksualno zlostavljanje. Slijede princeza Beatrice (34), kći princa Andrewa i zatim Beatriceina kći Sienna (1), koja je deseta u liniji za nasljeđivanje.

Charlesa III. službeno će proglasiti kraljem na povijesnoj ceremoniji u palači St. James u 11 sati po našem vremenu.

Uz njega će biti sin William, čija je nova titula princ od Walesa. Ceremoniji će nazočiti i privatni savjetnici te vladini ministri, a možda i bivši ministri, premijeri i viši kler.

image

Kralj Charles III.

James Veysey/Shutterstock Editorial/Profimedia/James Veysey/Shutterstock Editorial/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:14