BRITANSKI KRALJ

Charles III. prvi put kao poglavar sudjelovao na Danu Commonwealtha, u govoru odao počast svojoj majci

Charles je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II., na čelu skupine od 56 zemalja koje su se razvile iz Britanskog Carstva

Kralj Charles III. i Camilla

 Jordan Pettitt/AFP

Britanski kralj Charles III., inspiriran svojom majkom, u ponedjeljak je proslavio svoj prvi Dan Commonwealtha službom u londonskoj Westminsterskoj opatiji, u društvu ostalih viših članova britanske kraljevske obitelji.

Charles je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II., na čelu skupine od 56 zemalja koje su se razvile iz Britanskog Carstva, nakon što je ona umrla prošloga rujna u dobi od 96 godina.

image

Kralj Charles III. i Camilla

Jordan Pettitt/AFP

"Veliku snagu crpim iz njezinih primjera, zajedno sa svim onim što sam naučio od izvanrednih ljudi koje sam susreo, diljem Commonwealtha, tijekom toliko godina", rekao je na okupljanju.

"Commonwealth je konstanta u mom životu, a ipak me njegova raznolikost i dalje zadivljuje te nadahnjuje".

Charles III. naglasio je značaj uloge koju igra Commonwealth oko svih najvažnijih pitanja našeg vremena.

image

Kralj Charles III. i Camilla

Adrian Dennis/AFP

"Bile to klimatske promjene ili gubitak bioraznolikosti, obrazovanje, zdravlje ili ekonomska suradnja, Commonwealth može odigrati neophodnu ulogu u suočavanju s najhitnijim pitanjima našeg vremena", izjavio je.

Sedamdesetčetverogodišnjem kralju na vjerskoj službi su se pridružili kraljica supruga Camilla te njegov najstariji sin princ William i njegova supruga Kate, a dočekani su tradicionalnom maorskom dobrodošlicom ispred opatije.

Commonwealth, jedna od najvećih svjetskih međunarodnih organizacija, oduvijek je bila izrazito bliska Elizabetinom srcu te neki komentatori ističu da je pomoć u održavanju i proširenju tog saveza bio jedan od najvećih uspjeha njezine 70-godišnje vladavine.

image

Princ William, Kate Middleton, kralj Charles III. i Camilla

Hannah Mckay/AFP

"Njezino pokojno veličanstvo voljelo je Commonwealth, a Commonwealth je volio nju", izjavila je glavna tajnica Commonwealtha, Patricia Scotland.

"U našoj tuzi zbog njezine smrti, našem divljenju prema svemu što je bila i našoj trajnoj zahvalnosti za sve što nam je dala, možemo se utješiti činjenicom da je njezina vizija Commonwealtha, kao ravnopravnog partnerstva nacija i rasa, došla do ostvarenja".

image

Kralj Charles III. i Camilla

Jordan Pettitt/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:46