ŠEF EU VIJEĆA

Charles Michel: Europska unija skeptična prema ukidanju patenata na covid cjepiva

"U Europi smo odlučili omogućiti izvoz i potičemo sve partnere da olakšaju izvoz cjepiva", rekao je Michel
Charles Michel
 Francisco Seco/POOL/AFP

Europska unija je skeptična prema korisnosti ukidanja prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv covida-19 kao načina borbe protiv pandemije, ali je spremna razgovarati o konkretnom prijedlogu, kazao je u subotu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Prema Michelu, pravi put u borbi protiv pandemije je što brže proizvesti više cjepiva i ukinuti izvozna ograničenja na cjepiva u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija.

Te zemlje, istaknuo je Michel drugog dana samita EU u portugalskom Portu, proizvode cjepiva, ali ih ne prodaju drugima.

"U Europi smo odlučili omogućiti izvoz i potičemo sve partnere da olakšaju izvoz cjepiva", rekao je Michel.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WHO) ukidanje patenata na cjepiva protiva covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec primijenjeno je 700 milijuna doza cjepiva u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Rasprava o tom pitanju ponovo se rasplamsala u srijedu kada je američki predsjednik Joe Biden podržao ideju, pod uvjetom da se provede pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Skeptici tvrde da bi se potrošilo previše vremena na sporazum WTO-a i izgradnju kapaciteta za proizvodnju.

"Što se tiče intelektualnog vlasništva, ne vjerujemo da je, kratkoročno gledajući, to magično rješenje, no spremni smo o tome razgovarati čim budemo na stolu imali neki konkretni prijedlog", rekao je šef 27-orice.

Europski dužnosnici su za Reuters kazali da se Njemačka, sjedište BioNTecha, na jučerašnjoj raspravi oštro protivila ukidanju intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv covida-19.

Nepovjerenje prema toj ideji javno su pokazali i Portugal, Estonija, Belgija i Irska, dok su za ukidanje patenata javno istupile Grčka i Italija.

EU je, tvrde dužnosnici, najveći izvoznik cjepiva protiv koronavirusa, s oko 200 milijuna doza isporučenih u 90 zemalja.

U petak je šefica Europske komisije Ursula Von der Leyen istaknula da će već u srpnju biti cijepljeno 70 posto odrasle populacije u Europskoj uniji te da je Europa to postigla unatoč činjenici što nije zabranjivala izvoz cjepiva poput drugih.

"Neki mogu reći da su zemlje poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva bile brže u početku, ali Europa je postigla ovaj uspjeh i istodobno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, Europa je glavni izvoznik cjepiva u svijetu", rekla je von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:39