TELEFONSKI RAZGOVOR

Charles Michel i Ursula von der Leyen pričali s Bidenom, pozvali ga na EU summit

Čestitala sam mu na pobjedi. Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU-a i SAD-a, rekla je predsjednica Europske komisije
Charles Michel, Ursula von der Leyen i Joe Biden
 John Thys

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen telefonski su u ponedjeljak razgovarali s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pozvan da sljedeće godine sudjeluje na summitu čelnika EU.

"Predsjednik Michel je predložio ponovno izgradnju snažnih transatlantskih odnosa na temelju obostranih interesa i zajedničkih vrijednosti...Predsjednik Michel je pozvao novoizabranog predsjednika Bidena na posebni sastanak sa članovima Europskog vijeća tijekom 2021. kako bi razgovorali o zajedničkim prioritetima", priopćeno je iz Europskog vijeća.

Biden je telefonski razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

"Čestitala sam mu na pobjedi. Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU i SAD-a. Snažan EU i snažne Sjedinjene Države mogu kroz suradnju oblikovati globalni program temeljen na multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima", poručila je preko Twittera Ursula von der Leyen.

Michel je, prema priopćenju, rekao da sada vrijeme za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima pandemije covida 19, gospodarskog oporavka i klimatskih promjena.

"Sada je vrijeme za udruživanje snaga. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo bit će važnije no ikada kako bismo zaštitili naše građane, pokrenuli gospodarstvo, zaustavili globalno zagrijavanje i stvorili sigurniji svijet. EU i SAD uvijek će imati veći utjecaj onda kada djeluju zajedno", rekao je Michel.

Michel je zahvalio Bidenu na njegovoj potpori u provedbi ugovora o razdruživanju između EU i Velike Britanije.

"Taj ugovor čuva mir i stabilnost u Irskoj i u potpunosti poštuje Ugovor na Veliki petak", kojim su završeni tridesetogodišnji sukobi katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:41