KARANTENA

Charles Michel izoliran zbog bliskog kontakta sa svojim tjelohraniteljem, summit EU odgođen

Na ovom summitu su glavne teme trebale biti sankcije protiv Bjelorusije, ali i odnosi Europske unije s Turskom
Charles Michel
 Yiannis Kourtoglou/AFP

Summit Europske unije koji je trebao biti održan u četvrtak i petak odgođen je za tjedan dana i trebao bi biti održan 1. i 2. listopada. Ovu vijest su potvrdili izvori iz Europskog vijeća, a razlog je što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel od danas u samoizolaciji.

Nakon što je jedan od tjelohranitelja s kojim je Michel bio u bliskom kontaktu u proteklih dana zaražen koronavirusom, predsjednik Europskog vijeća je, poštujući pravila Belgije, stavljen u samoizolaciju.

Iz Michelova ureda su poručili kako se on redovito testira na covid-19, te da je i zadnje testiranje potvrdilo da je negativan, ali ipak mora i on poštivati pravila. Stoga je primoran biti u samoizolaciji jer je bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Ovo je trebao biti drugi summit EU od početka pandemije na kojem bi fizički bili prisutni i šefovi država ili vlada Europske unije. Jedini takav bio je onaj ljetos kada je dogovoren višegodišnji financijski okvir i poseban fond za oporavak Europske unije.

Na ovom summitu su glavne teme trebale biti sankcije protiv Bjelorusije zbog kršenja ljudskih prava, lažiranja izbora i napada na političke protivnike režima, ali i odnosi Europske unije s Turskom. Iako ova dva pitanja nisu povezana, Cipar je blokirao odluku o sankcijama protiv režima Bjelorusije jer traži da se i Turskoj nametnu sankcije zbog ponašanja u Sredozemnom moru i bušenja u spornim vodama.

Kako se oko ovih tema nisu uspjeli dogovoriti ministri vanjskih poslova na sastanku u ponedjeljak, one su trebale biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Bruxellesu.

Belgija inače bilježi rast broja zaraženih i trenutno je preko 1000 novozaraženih dnevno. Međutim, i dalje nema panike jer broj onih koji završe u bolnici i dalje vrlo mali i dnevno se testira preko 30 tisuća osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42