‘TVRTKU‘ ČEKA UPDATE

Charles želi biti ‘zeleni kralj‘, ali ne zaboravimo da je nedavno otkrivena njegova mračna tajna

U kolovozu je utvrđeno da je 2013. njegova dobrotvorna organizacija prihvatila 1,21 milijun eura od člana obitelji Bin Laden

Kralj Charles III.

 Hannah Mckay/Afp

Do krunidbe novog britanskog kralja Charlesa III. proći će još dosta vremena. No, Charles je postao kralj onoga trenutka kad je objavljeno da je njegova majka, kraljica Elizabeta II., preminula. On je sada kralj Ujedinjenog Kraljevstva, ali i državni poglavar niza zemalja, poput Australije, Kanade i Bahama. Od 2018. godine na čelu je Commonwealtha, organizacije koju uz Veliku Britaniju čine još 53 zemlje, uglavnom bivše kolonije.

Kada su ga jednom prilikom pitali razmišlja li o tome da će jednoga dana biti kralj i kako će to izgledati, odgovorio je: "Ne previše, to je nešto što će se jednostavno dogoditi". Drugom prilikom, 2010. godine, na slično je pitanje odgovorio: "To je, nažalost, posljedica smrti majke, smrti roditelja, što svakako nije lijep događaj".

Trenutak je stigao, a sada svi traže odgovor na pitanje kakav će kralj biti Charles III.

Vrijeme nije idealno. Ujedinjeno Kraljevstvo još se uvijek pokušava pozicionirati u svijetu nakon Brexita, napuštanja EU. Tu su globalna kriza zbog rata u Ukrajini, divljanje inflacije, energetska kriza te promjene na čelu britanske vlade.

Tijekom svoje duge vladavine kraljica Elizabeta II. vodila je naciju kroz niz kriza: u vremenima raspada kolonijalnog sustava, u vremenima sukoba u Sjevernoj Irskoj, kroz hladni rat i nakon njega, tijekom financijske krize 2008., Brexit i pandemiju covida-19. Ona je bila tu kao simbol, nit koja veže, ljepilo.

- Britanski nacionalni identitet doista je formiran oko lika kraljice Elizabete. Bila je dio života tolikih generacija, i to je logično - objasnila je za portal Vox Brooke Newman, stručnjakinja za modernu britansku povijest sa Sveučilišta Virginia Commonwealth u SAD-u. - Nakon nje teško će itko imati toliku moć povezivanja.

To je, za Charlesa, naizgled nemoguć zadatak.

Petnaest premijera

Između Elizabete II. i njezina sina golema je razlika. Ona je postala kraljica kao vrlo mlada žena, u 26. godini. Oblikovala je lik kraljice, ali i uloga kraljice oblikovala je nju. Tijekom svoje vladavine surađivala je s čak 14 premijera, a dva dana prije smrti kod nje je na audijenciji bila i nova, njezina 15. premijerka, Liz Truss. Stručnjaci se nadaju da je Charles naučio ponešto od majke koja je vrlo spretno i elegantno izražavala svoje mišljenje. Njezin je sin mnogo otvoreniji u izražavanju svojih mišljenja i stavova, a raspon tema je nevjerojatan. Novinari The Guardiana su cijelo desetljeće pokušavali doći do različitih poruka koje je Charles pisao ministarstvima i vladinim tijelima, zalažući se za razne ciljeve - od strastvenog zahtjeva za ukidanje ilegalnog izlova patagonijskog zubaca do poziva za bolje opremanje britanskih vojnika u Iraku. Bilo je tu i zalaganja za ukidanje zabrane lova na lisice (jer je romantičan), ulaganja u alternativnu medicinu i tko zna što sve ne.

U analizi "kakav će Charles biti kralj" na portalu Vox pišu da je sigurno da će biti "zelen". Ekologija, zaštita okoliša i spas planeta dio su njegova poslanja već desetljećima.

Charlesovo zalaganje za zaštitu okoliša i gradnju lika "zelenog vladara" mnogi vide kao njegov pokušaj stvaranja nove uloge, nove globalne platforme za britansku monarhiju. Veliko je pitanje što će biti s Commonwealthom, koji je kraljici Elizabeti bio iznimno važan, iako je odnos s mnogim zemljama u tom savezu opterećen događajima iz prošlosti.

Mnogi sada predviđaju brži raspad te organizacije. Pitanje je može li Charles što učiniti da to spriječi, posebice zato što bi nestanak Commonwealtha bio udarac i njegovoj ideji "globalnoj Britanije", one koja svoju moć i utjecaj jača dalje od Europske unije.

Negativni bodovi

Malo je toga što su podanici imali prigovoriti kraljici Elizabeti. Ustvari, najveća mrlja u njezinoj biografiji mogla bi biti zakasnjela i, prema mišljenju mnogih, neprimjerena reakcija na smrt princeze Diane. Ipak, kraljica je bila i uvijek ostala najpopularnija i najomiljenija pripadnica kraljevske obitelji. S Charlesom je sasvim drugačija priča. Od njega su popularniji i njegov sin William i snaha Kate. Tijekom svojeg dugog prestolonasljedničkog staža Charles je nakupio mnogo negativnih bodova. Ružna priča s princezom Dianom, preljub, odnos sa sinovima i neoprezne izjave pridonijeli su tome da baš ne bude obljubljen u narodu.

Jedan od posljednjih skandala, o kojem se počelo pisati u kolovozu ove godine kada je utvrđeno da je 2013. jedna dobrotvorna organizacija pod njegovim patronatom prihvatila 1,21 milijun eura od člana obitelji Bin Laden. Nekoliko mjeseci prije toga otkriveno je da je princ prihvatio torbe s gotovinom, tri milijuna dolara, od šeika Hamada bin Jassima bin Jabera Al Thanija, bivšeg premijera Katara. Lani su mediji objavili da su ljudi povezani s još jednom Charlesovom dobrotvornom organizacijom, Prince‘s Trust, ponudili pomoć saudijskom milijarderu da osigura počasti i britansko državljanstvo u zamjenu za donacije. Taj je čovjek, tajkun Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, donirao velike iznose za projekte obnove od posebnog interesa za Charlesa.

"Veliki update"

"On jednostavno jako loše prosuđuje o tim stvarima, i to u kombinaciji s nekom vrstom bezobrazne arogancije. Kao da vjeruje da se zbog svojeg važnog položaja ne mora pridržavati standarda poput nas običnih smrtnika", napisao je tada komentator Stephen Glover u Daily Mailu.

Njegov uspon na tron promijenit će Windsore. Ako Charles ostvari planove, njih čeka "veliki update". Charles III. planira smanjiti monarhiju ili, kako je kolokvijalno nazivaju, "Tvrtku". Navodno je zamislio da status "zaposlenika krune" ima samo sedam članova obitelji. Portal Insider je objavio kako bi uz Charlesa to bili Camilla, njegova supruga, princ William i njegova supruga Kate, princ Edward i njegova supruga Sophie te princeza Anne.

Kralj namjerava promijeniti i način života u Buckinghamskoj palači. Umjesto 52 sobe, on i njegova supruga Camilla žele stan "iznad ureda", po uzoru na rezidenciju premijera u Downing Streetu. Prostori palače bi se, na neki način, otvorili za javnost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:33