UOČI SUĐENJA

Charlie Hebdo objavio karikature proroka Muhameda zbog kojih je bio na meti džihadista

U terorističkom napadu na Charlie Hebdo 2015. godine smaknuti su direktor lista i poznati karikaturisti
 Bertrand Guay/AFP

Charlie Hebdo ponovo objavljuje karikature proroka Muhameda zbog kojih je bio na meti džihadista, izvijestio je u utorak taj satirični časopis uoči početka suđenja za napad u siječnju 2015. istaknuvši da neće odustati.

"Nikad nećemo zašutjeti. Nikad nećemo odustati", upozorava direktor satiričnog tjednika Riss u broju na čijoj su naslovnici osvanule iste karikature i koji će u srijedu biti na kioscima, nekoliko sati prije početka suđenja pomagačima džihadista koji su 7. siječnja 2015. desetkovali redakciju.

Tih dvanaest karikatura koje je 30. rujna 2005. bio objavio danski dnevnik Jyllands-Posten a zatim 2006. i Charlie Hebdo, prikazivale su proroka koji na glavi ima bombu umjesto turbana i s nožem dok su uz njega dvije žene zamotane u crno.

Nakon toga tjednik je više puta primao prijetnje i ured mu je bio zapaljen sve dok se 7. siječnja nije dogodio teroristički napad u kojemu su smaknuti direktor lista i poznati karikaturisti, što je zgrozilo međunarodnu javnost i potaknulo velike prosvjede u Francuskoj.

"Nakon siječnja 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhamedove karikature. Uvijek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi pridonio raspravi", obrazložilo je uredništvo lista u napisu objavljenom u istom broju.

"Činilo nam se zato prijeko potrebnim objaviti iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u siječnju 2015.", dodaje tim Charlieja Hebdoa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:31