PROTIV RASIZMA

Charlottesville uklonio kip generala Konfederacije Leeja: ‘Pozivamo javnost da nam se pridruži‘

Postavljene su zaštitne ograde i određena je zabrana parkiranja oko parka. Okupljeni su slavili dok je kip stavljan u kamion i odvezen
uklanjanje kipa Roberta E. Leeja 
 Ryan M. Kelly/AFP

Kip generala Konfederacije Roberta E. Leeja uklonjen je u gradu Charlottesvilleu u Virginiji u subotu, gotovo četiri godine nakon prosvjeda bijelih supremacista protiv planova uklanjanja, u kojima je jedna osoba pregažena automobilom.

Okupljeni su slavili dok je kip stavljan u kamion i odvezen. Gradske vlasti pozdravljale su okupljene od 6 ujutro kod kipa u Market Street Parku.

Kipovi posvećeni liderima robovlasničke Konfederacije postali su fokus prosvjeda protiv rasizma proteklih godina.

image
uklanjanje kipa Thomasa "Stonewall" Jacksona
Ryan M. Kelly/AFP

Nakon uklanjanja Leejeva kipa, uklonit će se i kip generala Konfederacije Thomasa "Stonewall" Jacksona u drugom gradskom parku, rekao je glasnogovornik gradske uprave Brian Wheeler.

Zbog planiranog uklanjanja Leejeva kipa 2017. prosvjed su organizirali neonacisti i bijeli supremacisti. Automobil se pritom zabio u skupinu okupljenih protuprosvjednika te je ubijena 32-godišnja Heather Heyer.

Nekoliko tjedana kasnije gradsko vijeće Cahrlottesvillea jednoglasno je naredilo uklanjanje Jacksonova kipa.

image
uklanjanje kipa Thomasa "Stonewall" Jacksona
Ryan M. Kelly/AFP

Građani, uključujući virginijsku podružnicu Sinova veterana Konfederacije, tužili su Charlottesville zbog planova uklanjanja. Vrhovni sud Virginije u travnju je presudio da grad može ukloniti spomenik.

Vlasti su postavile zaštitne ograde i određena je zabrana parkiranja oko parka uoči subotnjih uklanjanja kipova, navodi se u priopćenju.

Upitan ima li grad saznanja o planiranim prosvjedima, Wheeler je odgovorio: "Naznaka o tome kako se osjećamo je činjenica da pozivamo javnost da nam se pridruži u parku".

"Mislimo da mnogi članovi naše zajednice zaista žele biti tamo kako bi to vidjeli", dodao je.

image
Ryan M. Kelly/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 04:57