MILITANTNA VENEZUELA

Chavezova garda: Umirovljenici i kućanice

Predsjednik je okupio naoružane snage da zastraši opoziciju. U maslinastozelenim odorama mnoštvo dobrovoljaca svih uzrasta uvježbalo je borbene tehnike
 AP

Charallave - Riječ je o osobnoj gardi. Nečemu poput rimskih pretorijanaca - objašnjava jedan od protivnika venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Eksplozivni i jezičavi vođa južnoameričke nacije, jedan od najglasnijih predsjednika pretežno ljevičarskog kontinenta, okupio je, naime, svoje borbene pristaše u neku vrstu dobrovoljne vojske pod nazivom Bolivarska milicija.

Hugo tvrdi da ih je 120.000

Pripadnici, a Chavez tvrdi da ih je čak 120.000, upravo su položili prisegu nakon obuke u vojnoj bazi, gdje su učili ratne vještine izvikujući navodno “Ubij gringa!” (Ubij bijelca!)

Društvo je šaroliko, od 54-godišnje kućanice, nezaposlenih električara, bankara do umirovljenika i studenata. Zajedničko im je militantno raspoloženje i podrška Chavezu. No, tko su njihovi protivnici, od čega će to štititi Huga? - Od SAD-a, njihova frenda Kolumbije i domaće oligarhije - kaže Hugo koji je pristašama rekao da, ako bude trebalo, daju i svoj život.

Animatori podrške Chavezu

Do tada, oni će animirati skupove za podršku predsjedniku i zastrašivati protivnike Chavezova režima koji su, podsjetimo, 2002. pokrenuli državni udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02