PLAĆALI ZAŠTITU

CHIQUITA ŽELI BLOKIRATI TUŽBU ZA FINANCIRANJE ODREDA SMRTI Već platitli 25 milijuna dolara kazne

Jedan od najvećih svjetskih voćnih konglomerata, Chiquita Brands International, za kojeg je poznato da podržava kolumbijske odrede smrti, sučava se s velikom tužbom od strane obitelji koje su stradale od tih plaćenika.

Chiquita nastoji svim silama spriječiti tužbu protiv njih, što bi im moglo i proći jer tvrde da američki sudac nema pravo na donošenje odluke u ovom slučaju.

Chiquita je već 2007. godine platila američkoj vladi kaznu od 25 milijuna dolara zbog potpore terorističkim skupinama. Ova kompanija posjeduje velike plantaže banana u Kolumbiji te su priznali da su platitli 1,7 milijuna dolara paramilitarnim grupama tijekom sedam godina.

Skupina AUC je trebala braniti Chiquitu od ucjene gerilske skupine FARC, ali je umjesto toga masakrirala civile te se koristila terorističkim metodama koje je prakticirala protivnička grupa. Zbog ubojstva 4000 civila kompanija iz Charlotte je u platila kaznu.

Sada ih želi tužiti i obitelji stradalih, a kompanija se grčevito bori protiv toga. U svojoj sudskoj borbi oni napominju da se optužuje kolumbijsku gerilu i paramilitarne skupine za ubojstvo Kolumbijki i Kolumbijaca, te da oni nemaju veze s tim, iako su već platili za sve to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:56