ODBACIO NAVODE

Christian Schmidt: Andrej Plenković nije utjecao na intervencije u BiH

‘Za razliku od Dodika, Plenković sa mnom razgovara. To je točno. Odluke koje donesem, donosim isključivo sam‘

Christian Schmidt

 Antonio Balic/Cropix

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt odbacio je u četvrtak navode da je hrvatski premijer Andrej Plenković utjecao na donošenje odluka kojima je deblokirao Federaciju BiH, navodeći da o tome i u Hrvatskoj postoje različita gledanja vodećih političara.

"Za razliku od Dodika, on (Plenković) sa mnom razgovara. To je točno. Odluke koje donesem, donosim isključivo sam", rekao je Schmidt u intervju za Bosanskohercegovačku radioteleviziju (BHRT).

Schmidt je na taj način odgovorio na upit je li intervenirao u izborne propise i procedure imenovanja vlasti pod utjecajem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, kako je to insinuirala Stranka demokratske akcije (SDA). Dodao je kako se odluke koje je donio na različit način komentiraju i u Republici Hrvatskoj. "Ta rasprava je višeslojna. Pogledajte u Hrvatskoj što govori državni predsjednik i drugi", dodao je.

Njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH u dva je navrata intervenirao u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. Najprije u noći nakon okončanja općih izbora 2. listopada 2022. te protekloga tjedna, nakon čega je deblokirana Federacija BiH te izabrana nova vlada u tome entitetu. Zbog tih odluka dio bošnjačkih političara i javnosti su optužili Schmidta da je odluke donio u korist Hrvata, te je organizirano i nekoliko prosvjednih skupova.

Visoki međunarodni predstavnik komentirao je u intervju i odbijanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se s njim susretne, zbog čega on nije došao na ceremoniju otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru. Istaknuo je kako u BiH postoji daleko više osoba koje žele s njim surađivati te raditi u interesu svih naroda, građana i cijele BiH.

Schmidt je u četvrtak za sarajevsko Oslobođenje prokomentirao Dodikove izjave o otcjepljenju i naglasio da to nije nešto što Dodik može uraditi. "Ne interpretira on Dejtonski sporazum, već ga on mora poštovati. I mogu mu samo preporučiti da pogleda šta Srbija o tome kaže", rekao je dodavši da iz Beograda do sada nije čuo da se na bilo koji način dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH. "Ovo je samo napomena da se to neće ni dogoditi", rekao je.

Upitan o tome brine li ga radikalizacija Bošnjaka, nakon što je nametnuo posljednje odluke koje su omogućile formiranje Vlade Federacije BiH bez Stranke demokratske akcije (SDA), Schmidt je kazao da ga to "zaista brine".

"Svjestan sam da su Bošnjaci u BiH preživjeli toliko toga i propatili mnogo. I meni je u redu da se lako postavljaju određena pitanja. Ali baš zbog toga mi ovdje, kao i svi oni koji stoje iza Dejtonskog sporazuma, moramo reći da nema ništa tajno u tom ugovoru", naglasio je.

Prema njegovim riječima, u BiH mogu postojati različita mišljenja, ali uvijek treba prevladati osnovni cilj - da ljudi mogu živjeti normalno i u miru. Taj "glas razuma" čuo sam i od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik istaknuo je da je njegovo djelovanje usmjereno na to da BiH pokrene u pravcu integracije u EU te naglasio da što je BiH bliža EU, to će biti manje potrebe za bilo kakvom intervencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:04