ZAJEDNIČKA VALUTA

Christine Lagarde: ‘Digitalni euro bit će dopuna novčanicama eura, a ne njegova zamjena‘

Uvođenje eura u Hrvatskoj očekuje se 2023., Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske

Christine Lagarde

 Frederick Florin/AFP

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je u ponedjeljak u povodu 20. obljetnice eura da je ta valuta dio zajedničkog identiteta Europljana i da najavljeni digitalni euro neće biti zamjena novčanicama eura, već dopuna.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu počela je u ponedjeljak raspravom o 20. obljetnici uvođenja eura i budućnosti te valute.

Prvog dana 2002. godine u 12 država EU nacionalne valute zamijenjene su eurom, a danas tu valutu upotrebljava više od 340 milijuna građana EU u 19 zemalja.

"Zajednička valuta nije samo korištenje istog sredstva plaćanja, to je dio zajedničkog pothvata i identiteta, to su Europljani prepoznali", rekla je Lagarde.

"Euro je pojednostavio život brojnih Europljana, onih koji studiraju, putuju, posluju", istaknula je Lagarde.

ECB je prošle godine potvrdio da pokreće projekt digitalnog eura i da će se redizajnirati druga najčešće korištena valuta nakon američkog dolara.

Digitalni euro bit će elektronički novac koji će izdavati Eurosustav, odnosno ECB i nacionalne središnje banke, i bio bi dostupan svim građanima i poduzećima.

"Digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, već će biti dopuna gotovini", istaknula je Lagarde.

Uvođenje eura u Hrvatskoj očekuje se 2023., Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske.

"Hrvatska i Bugarska napreduju prema tom cilju", rekao je povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Rumunjska je najavila da će započeti s pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u europodručje.

Sve države članice EU, osim Danske, dužne su uvesti euro, ali nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti.

Uvodno je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla da "euro mora biti na čelu zelene i digitalne tranzicije".

"Jačanjem međunarodne uloge eura možemo doprinijeti otpornom bankovnom sektoru", rekla je Metsola, istaknuvši da će se istovremeno jačati strateška autonomija EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 21:01