KNJIGA O BORCIMA SPECIJALNE JEDINICE

CHURCHILLOV ODRED SMRTI Ubijali su na drogama, koristili luk i strijelu, a nacisti su ih se bojali kao vraga

Jedna od najzanimljivijih priča o Drugom svjetskom ratu je vjerojatno ona o grupi vojnika koje je Winston Churchill ovlastio da iza neprijateljskih linija izazivaju diverzije. O njima je napisana knjiga 'Churchillovi tajni ratnici'.

Ova neobična skupina komandosa je često koristila amfetamine, a bili su vrlo nekonvencionalni, pa je jedan od njih rado koristio luk i strijelu kao omiljeno oružje.

U početku su se nazivali Jedinica za male napade i zadatak im je bilo izvođenje zadataka koji su smatrani previše politički eksplozivnim da bi bili prihvaćeni od strane šireg kruga britanskog establishmenta.

U knjizi Damiena Lewisa 'Churchillovi tajni ratnici' možemo dobiti podosta informacija o tome zašto je britanski Odjel za specijalne operacije kojeg je Jedinica za male napade bila dio, prozvan Ministarstvom ne-džentlmenskog ratovanja.

Dane Anders poznat kao Andy Lassen je bio jedan od istaknutih pripadnika ove jedinice, a poznat je po tome što je zatražio da mu dozvole korištenje luka i strijele koje je razvio u savršeno oružje za tiho ubijanje neprijatelja. Birokrati u Ministarstvu obrane mu to nisu dozvolili jer su smatrali da je to oružje u suvremenim okolnostima previše nehumano.

Međutim, to nije spriječilo Andya Lassena zvanog i 'Robin Hoodovski komandos' da nastavi koristiti ovo oružje. U svojim izvještajima pretpostavljenima o izvedenim akcijama bio je kratak i izravan: 'Stigli smo. Ubili smo Nijemce. Zatim smo dali petama vjetra.'

Legendarni Lassen je poginuo pred sam kraj rata u sjevernoj Italiji pokušavajući osvojiti neprijateljski bunker. Posthumno mu je dodijeljen Viktorijin križ za hrabrost koju je iskazao u borbama.

Razlog postojanja ovih specijalnih jedinica bio je da se određene akcije izvedu bez evidentne involviranosti britanskih jedinica. Poznate su njihove akcije na Kanalskim otocima, Kreti i Italiji, a o svakoj od njih bi se mogla napisati knjiga. Ali još zanimljivije od samih akcija bile su ličnosti članova ove jedinice koji su poput Lassena bili nešto između vikinga i Jamesa Bonda.

Legendarne su i priče o divljim zabavama koje bi uslijedile nakon uspješno odrađenih operacija, kao i o zavodničkim uspjesima članova ove skupine. O svemu spomenutom može se više doznati u Lewisovoj knjizi gdje su detaljno opisani svi njihovi podvizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:32