VIŠE NE SLUŽE SVRSI

CIA darovala NASA-i špijunske teleskope snažne kao i Hubble: Uređaji koji su snimali Zemlju preusmjerit će se prema svemiru

Teleskopi su bili u vlasništvu jedne od 16 američkih tajnih agencija, koja djeluje u sklopu CIA-e
 NASA

NASA je od američke tajne agencije koja upravlja špijunskim satelitima nedavno dobila dva snažna teleskopa. Vijest kao takva možda ne bi bila čudna, ali kuriozitet je u tome što je to prvi transfer tehnologije iz vojno-obavještajnog svemirskog programa u civilnu svemirsku agenciju. Teleskopi su bili u vlasništvu jedne od 16 američkih tajnih agencija, koja djeluje u sklopu CIA-e.

Tajna zadaća

Sam dar NASA-i, koja je već dugo godina u krizi jer ne dobiva dovoljno novca, došao je kao dvostruki izazov. S jedne strane, sretni su što su dobili tako velikodušan dar, teleskope snažne poput teleskopa Hubble Space, a s druge je pitanje što će s njima.

Pitanje je, naravno, zašto su se tajne službe odrekle tako vrijednih teleskopa. U šturom priopćenju je rečeno “da više ne služe svrsi”. Ali, dar je izazvao mnogo rasprava, pa su isplivali podaci da američka vlada troši više novca za svemirski program koji je namijenjen špijuniranju i vojnim svrhama nego za NASA-u.

Skinuti dijelovi

Što će NASA s teleskopima, tek treba vidjeti. Jedan od direktora NASA-e Paul Hertz kaže da su mogućnosti rada s njima nevjerojatne. Po karakteristikama su slični Hubbleu , ali koriste novu tehnologiju. Bivši vlasnici kažu da nisu bili idealni za prikupljanje obavještajnih podataka, a NASA će tek trebati otkriti što će joj donijeti teleskopi, pogotovo zato što su neke komponente uklonjene prije uručivanja dara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44