ALARMANTNO IZVJEŠĆE

CIA je bila upozorena o napadu na Sjeverni tok: ‘Rekli smo Kijevu da odustane, znamo i tko je vodio operaciju‘

Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu i SAD, optužene su da snose odgovornost, no sve su to poricale

Curenje plina iz Sjevernog toka 2

 Danish Defence/Upi/Profimedia/Danish Defence/Upi/Profimedia

Nizozemska vojna obavještajna služba upozorila je CIA-u na ukrajinski plan dizanja u zrak plinovoda Sjeverni tok, tri mjeseca prije nego što su eksplozije oštetile tu podvodnu strukturu, izvijestili su mediji u utorak.

Američka CIA tada je pozvala Kijev da ne provede operaciju, izvijestila je nizozemska javna televizija NOS, u suradnji s njemačkim ARD-om i tjednikom Die Zeit.

CIA je upozorila Ukrajinu "nakon što je primila alarmantno izvješće nizozemske vojne obavještajne službe (MIVD) koja je čula za planove preko ukrajinskog izvora", objavio je NOS.

Washington Post je objavio 6. lipnja da je CIA-ju na ukrajinske planove upozorila špijunska agencija iz jedne europske zemlje, ali ne navodeći o kojoj se državi radi.

Upitana o tim informacijama, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren nije željela dati svoj komentar.

"Ne mogu komentirati rad naših obavještajnih službi", rekla je na konferenciji za novinare u Amsterdamu, dodajući da incident istražuju Njemačka, Švedska i Danska.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, namijenjeni transportu prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, sabotirani su podvodnim eksplozijama 26. rujna i stavljeni su van funkcije, potencijalno lišavajući Moskvu milijardi dolara prihoda.

Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu i SAD, optužene su da snose odgovornost, no sve su to poricale.

U srijedu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno potvrdio da nije umiješan u eksploziju plinovoda Sjeverni tok i rekao da ne vjeruje da su drugi ukrajinski dužnosnici odigrali bilo kakvu ulogu, kako je tvrdilo nekoliko novina.

Po planu koji su navodno presrele nizozemske obavještajne službe operacijom je rukovodio ukrajinski general Valerij Zalužni, a u njoj je sudjelovao mali tim ronilaca koji su koristili jedrilicu. Predsjednik Zelenski nije bio upućen u taj plan, navodi NOS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 16:14