SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI

CIA OBJAVILA INTRIGANTNO IZVJEŠĆE IZ 1970.: 'Nakon Titove smrti ostat će samo Armija. Hrvati ruše SFRJ, ali Dalmatinci su joj skloni'

Karte su objavljene u povodu 75. obljetnice odjela za zemljovide, a godine objave pokazuju koji su događaji bili u fokusu obavještajaca
 Reuters

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) deklasificirala je sredinom prosinca svoje karte, i to u povodu 75. obljetnice obavještajnog kartografskog centra. On je počeo raditi u listopadu 1941. godine, dok CIA-e još nije bilo, ali je bio važan zbog rata koji je već trajao u Europi, a za koji je dan udario i na američke obale.

Pregled karata moguć je na Flickru.

Karte se rade u skladu s ključnim svjetskim krizama pa se može vidjeti precizna karta Kube 1962. godine u doba izbijanja raketne krize. Bivša Jugoslavija postaje sve zanimljivija 1970-ih godina, a posebno je intrigantno izvješće CIA-e od 20. studenog te godine koje govori o jačanju decentralizacije te predviđa da zbog toga nije jasna "stabilnost u posttitovskom razdoblju".

CIA

"Aspiracije Hrvata za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslavenskom političkom sustavu", navodi se. Hrvati su nacionalisti, s iznimkom Dalmatinaca koji su bliži jedinstvenoj državi. Posebno je indikativna rečenica koja ističe: "Nakon Titove smrti ostat će samo Armija" govoreći o sve snažnijoj ulozi republika.

I na Sloveniju se gledalo kao na republiku koja je sklona vezama sa Zapadom, ali je premalena za razdor.

Hrvatska pak to može, a ključan je argument ekonomski doprinos Hrvatske tadašnjoj federaciji koji je u nerazmjeru s njezinim utjecajem. Za Jugoslaviju se već tada tvrdi da se može definirati kao Velika Srbija.

Karte SFRJ pojavljuju se od 1981, nakon Titove smrti jer je CIA još 1970. bila svjesna da će se Jugoslavija raspasti.

/ CIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 09:59