ITALIJA

CIJELA DRŽAVA ZGROŽENA OBRAZLOŽENJEM PRESUDE Sud odbio kazniti silovatelja jer žena nije dovoljno snažno vrištala?!

Ilustracija
 Foto: iStock/Getty

Talijanski ministar pravosuđa pokrenuo je istragu u slučaju koji je šokirao javnost, a u kojem je sud oslobodio muškarca optuženog za silovanje ‘zato što žena nije vrištala’.

Sud u Torinu prošli je mjesec donio presudu prema kojoj žena nije dovoljno snažno reagirala kad je rekla ‘dosta’ kolegi koji ju je napao i seksualno zlostavljao, te samim time nije pružila dovoljno dokaza da se radilo o silovanju, piše BBC.

Žrtvu sad čeka tužba za klevetu, a presuda je izazvala zgražanje diljem zemlje.

‘Ne možete kazniti osobnu reakciju žene koja je bila prestravljena situacijom koja joj se događa’, rekla je Annagrazia Calabria, zastupnica opozicije u parlamentu.

Ministar pravosuđa Andrea Orlando zatražio je od inspekciju istragu slučaja koji se bavio događajima iz 2011. godine, izvijestila je Ansa.

Navodna žrtva, koja je radila u nekoliko bolnica u Torinu, rekla je da ju je okrivljenik natjerao na seksualni odnos i prijetio joj da će dobiti otkaz i da se više ikad neće moći zaposliti ako ga ne posluša, pišu talijanske novine Corriere della Sera.

Upitana zašto nije oštrije reagirala na napad, na sudu je rekla: ‘Ponekad je i ‘ne’ dovoljno, ali možda nisam koristila silu i nasilje, što sam trebala, jer se pred ljudima koji su mnogo jači od mene prestrašim i jednostavno ukočim.’

Da stvar bude gora, ženu je u više navrata zlostavljao otac dok je bila dijete, reklo je tužiteljstvo tijekom suđenja.

Čitajući oslobađajuću presudu sudac je rekao da žena ‘nije pokazala emocije kakve izaziva zlostavljanje’, a njezine je optužbe nazvao ‘malo vjerojatnima’ i završio da ‘seksualnog napada nije bilo’.

Okrivljenik je priznao seksualni odnos sa žrtvom, ali po njegovim je riječima bio odraz zajedničke želje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03