ODVOJENA NABAVA

Cijela Europa bruji o tajnom njemačkom ugovoru s proizvođačima cjepiva, u Bruxellesu ništa ne znaju

Dosta prašine je podigla je informacija da je Njemačka zaključila bilateralni sporazum s Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza
 Szilard Koszticsak/POOL/AFP

Europska komisija nema informacije da postoje bilateralni ugovori o nabavi cjepiva protiv covida-19 između pojedinih članica EU i proizvođača, izjavila je u utorak zamjenica glavnog direktora Komisijine Opće uprave za zdravstvo Sandra Gallina.

"Paralelni ugovori nisu mogući. Po mom mišljenju i na temelju onoga što mi je rečeno, oni ne postoje", rekla je Gallina, koja je glavna pregovaračica Komisije za nabavu cjepivu od farmaceutskih tvrtki.

U raspravi s članovima Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Gallina je dodala da ona nije vidjela ni jedan takav ugovor i sumnja da će neki takav ugovor ikada ugledati svjetlo dana.

Zastupnici su postavljali mnoštvo pitanja o bilateralnim ugovorima koje su navodne zaključile neke države članice zaobilazeći zajedničku nabavu koju u ime država članica obavlja Europska komisija.

Posljednjih dana dosta prašine je podigla informacija da je Njemačka zaključila bilateralni sporazum s BioNTechom i Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza cjepiva mimo zajedničke nabave.

Na razini EU dogovoreno je da Komisija pregovora i kupuje cjepiva koje onda raspodjeljuje državama članicama sukladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu EU.

Gallina je istaknula da Komisija ima jamstva od proizvođača da će u prodaji doza cjepiva EU imati prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:33